d'Astúries
Monestir de San Pelayo de Oviedo

Astúries
Monestirs d'Oviedo

San Pelayo de Oviedo

Benedictines

Tradicionalment s’admet que aquest monestir fou fundat per Alfons II d’Astúries (791-842) i la seva germana Jimena, que també s’ha considerat la seva primera abadessa. D’altra banda sabem que aquest monestir era conegut inicialment sota l’advocació de sant Joan Baptista. A causa d’un atac d’Almansor (987-988) que va afectar les terres de Lleó, es traslladaren les relíquies de sant Pelagi des d’aquella ciutat al monestir de San Juan Bautista de Oviedo on foren custodiades. L’any 996 hom troba documentada a Teresa Ansúrez, esposa de Sanç I el Gras, al cap de la comunitat d’Oviedo el que fa pensar que aquesta comunitat sigui la del mateix nom (que després tindria continuïtat a San Isidoro de Lleó) que es va traslladar a Oviedo a causa de l’atac sarraí. Des de llavors el monestir d’Oviedo fou conegut amb l’advocació de San Juan Bautista y San Pelayo.

L’any 1053 es va donar un impuls considerable a aquesta casa amb la visita de Ferran I de Lleó que per a l’ocasió va dotar esplèndidament aquest cenobi i hom va emprendre la renovació de les dependències monàstiques. Durant el segle XII les monges adoptaren oficialment la Regla de Sant Benet (1152) alhora que es perdia l’advocació de San Juan Bautista, quedant només la de San Pelayo. Gràcies a la protecció reial, la casa aconseguí riquesa i poder i les monges que formaven part de la comunitat, a causa de la seva extracció social alta, també hi van contribuir. Les donacions, sobretot des de la cort, es van anar succeint i el monestir va formar un important domini senyorial.

Aquella situació de prosperitat va jugar en detriment de l’esperit benedictí el que va encetar les reticències de la mitra d’Oviedo que el 1379 va prendre mesures per corregir aquella situació. A començament del segle XVI el monestir va entrar a formar per de la Congregació de San Benito de Valladolid. La situació econòmica favorable d’aquesta casa va permetre emprendre la reconstrucció del monestir i església a finals del segle XVI i següents. Ja al segle XIX, van patir els efectes de la guerra del Francès, la desamortització va privar la comunitat de bona part dels seus béns, el 1934 i la guerra civil van trasbalsar profundament l’establiment, fins que la comunitat hi va poder retornar el 1939.