Monestir de Cabrera

Cel·la del Pla de ses Figueres

(Palma, Cabrera, Illes Balears)

Monestir de Cabrera
Restes del monestir de Cabrera, al fons de la badia

L’existència d’aquest antic monestir està documentada gràcies a una carta de Gregori el Gran dirigida al defensor Joan i datada l’any 603, en el document el papa esmenta que la comunitat d’aquell monestir situat a l’illa de "Capria, prop de Maiorica" portava una vida dissoluta i lliurada a diversos crims.

Monestir de Cabrera
Monestir de Cabrera
El port de Cabrera. Al fons, el Pla de ses Figueres

Aquesta menció havia estimulat la seva localització, però a causa de l'afectació militar de l'illa de Cabrera, no es va poder investigar a fons fins a la seva declaració com a parc nacional, l'any 1991. Els treballs arqueològics començats el 1999 i encara en curs, han permès identificar algunes restes d'aquell monestir situat al fons del port natural de l'illa, al Pla de ses Figueres on s'ha treballat i estudiat diversos indrets que han aportat el descobriment d'una necròpolis i altres construccions relacionades amb el monestir i que caldria datar entre els segles V i VII. A la necròpolis s'hi ha trobat l'anomenat "taller de porpra".

No s'ha trobat, de moment, l'església que havia de tenir el monestir. En una zona més allunyada, a tocar del mar, hi ha el jaciment conegut com la "factoria de salaons" de la mateixa època. En altres indrets de l'illa s'han localitzat alguns ermitatges que segurament caldria relacionar amb el cenobi del Pla de ses Figueres. Aquest lloc és un bon exemple d'un assentament que s'agrupa en el conjunt de cases monàstiques establertes en època del monacat primitiu en petites illes. Antics monestirs com els de Sant Honorat de Lerins (Alps Marítims), San Martino de l'illa Gallinara, Sant'Eugenio de Bergeggi (aquestes a la Ligúria), entre altres. Tot i l'aïllament necessari i propi d'aquells centres cenobítics, la relativa proximitat amb les zones habitades de terra ferma ajudava el seu manteniment.

Monestir de Cabrera
Monestir de Cabrera