Monestir de San Juan de Duero

Comanda de Sòria / Comanda de San Juan de Duero

(Sòria, Sòria)

San Juan de Duero
San Juan de Duero

Hom creu que els hospitalers es van establir a Sòria al segle XII, però potser aquella presència es limitava a mantenir algunes possessions. No és fins al segle XIII i XIV que s'esmenta el comanador de Sòria, possiblement en una primera etapa aquesta casa era un simple priorat i no fou fins al segle XVI que s'hi va establir formalment una comanda.

San Juan de Duero
San Juan de Duero

El 1580 hom troba Rodrigo de Mexía com comanador. Durant el segle XVII el monestir va patir un procés de deteriorament, indicatiu de la minsa vitalitat de la casa i a mitjan segle XVII l'església ja no tenia culte. La casa va quedar pràcticament abandonada fins que es va posar sota protecció pública a finals del segle XIX. Actualment, només es conserva la seva església i el singular claustre al seu costat.

L'església és una construcció simple de nau única, anterior a l'arribada dels hospitalers. L'entrada al presbiteri està flanquejada per dos baldaquins una mica posteriors a la construcció de l'església, cap al 1200. Cada templet està suportat per columnes, en grups de quatre, i capitells historiats. El claustre és un element que caracteritza aquest monestir, la seva construcció es va desenvolupar en dues etapes, la primera integrada pels arcs de mig punt característics del romànic i la segona amb unes singulars arcuacions d'inspiració islàmica, que caldria situar en el segle XIII.

San Juan de Duero
San Juan de Duero