Castella i Lleó
Convent de San Ildefonso de Toro

Monestirs de Toro

San Ildefonso de Toro
Restes del convent de San Ildefonso

Dominics

El convent de San Ildefonso fou fundat per voluntat de María de Molina (1260-1321), muller Sanç IV de Castella, entre els anys 1285 i 1290. Amb aquella finalitat hom va adquirir unes cases i van ocupar també l’església de Santa María la Blanca que s’incorporaria al convent fins que es va edificar l’església conventual (Santa María la Nueva), acabada després de la mort de la fundadora. Després el convent es posaria sota l’advocació de San Ildefonso. També es va edificar un palau reial en el mateix recinte, que fou ocupat per personatges de la cort en el futur, i a l’església es va enterrar l’infant Enric de Castella (1288-1299), fill dels fundadors.

Portada de San Ildefonso de Toro (segle XIX)
Portada del convent, ara a San Julián de los Caballeros

Aquest convent va tenir protecció reial i de la noblesa, va gaudir d’aquell patrocini reial fins el 1494, data en que es va traspassar als senyors de La Mota. La casa fou suprimida amb la desamortització, després de patir els efectes de la guerra del Francès i el Trienni Liberal, que la van deixar en plena decadència fins la seva supressió definitiva. D’aquella construcció en resta ben poca cosa “in situ”, l’església de San Julián de los Caballeros conserva la portada procedent de San Ildefonso, traslladada el 1879.