Monestir de Sancti Spiritus de Toro

San Salvador / Sancti Spiritus el Real / Dominiques de Toro

(Toro, Zamora)

Sancti Spiritus de Toro

Aquest monestir fou fundat a iniciativa de Teresa Gil, personatge que podria estar relacionat amb la casa real portuguesa. En el seu testament de l’any 1307, va disposar que amb els seus béns s’aixequés un monestir i que, a la seva mort, hi havia de ser enterrada. Va morir aquell mateix any i fou sepultada transitòriament al convent dels dominics de Zamora, fins que, el 1346, les seves restes es van portar a la casa que havia fundat.

El 1314, el rei Alfons XI va atorgar la corresponent llicència i dos anys després es posava la primera pedra del monestir, que es va dedicar inicialment a San Salvador, segons la voluntat de la fundadora, però el 1316 ja s’esmenta amb el nom de Sancti Spiritus. En la fundació d’aquest nou establiment també hi va participar la reina María de Molina (c 1260-1321), que el 1285 ja havia fundat a Toro el convent de San Ildefonso, masculí, del mateix orde. Cap al 1402, el monestir es va convertir en lloc de retir de Beatriu de Portugal (1373-c 1420), vídua de Juan I de Castella, on va viure, fora de clausura, fins a la seva mort. En el mateix segle XV hi va arribar Leonor de Castella († 1440), emparentada amb la família reial, procedent del monestir de Sancti Spiritus de Benavente, que fou priora d’aquesta casa.

El monestir va adquirir un prestigi notable, cosa que li va permetre gaudir de la protecció de diferents monarques, a més d’acollir a filles de la noblesa. La vida monàstica es va mantenir fins al 1868, quan va quedar abandonat i sense comunitat. El 1871 hi van retornar les dominiques, que encara hi mantenen l’activitat. Es conserva un gran conjunt monàstic, amb dependències d’èpoques diferents que envolten un gran claustre del segle XVI. Ha estat modificat segons les necessitats de cada moment, el retaule major de l’església és barroc, en substitució d’un anterior, del segle XVI, ara a l’església de la Trinidad de la mateixa ciutat. En el cor del monestir es conserva el sepulcre d’alabastre de Beatriu de Portugal, obra de la primera meitat del segle XV.

Retaule major
Cassetonat del presbiteri