La Rioja
Convent de San Francisco de Santo Domingo de la Calzada

Monestirs de Santo Domingo de la Calzada

San Francisco (Santo Domingo de la Calzada)
San Francisco

Franciscans
Fundació

El convent de San Francisco de Santo Domingo de la Calzada es va fundar en aquesta ciutat el 1535 amb el trasllat a aquest lloc del convent franciscà de Nuestra Señora de los Ángeles, de Cidamón, fundat en aquella localitat el 1456.

Portal de l'església

San Francisco

El bisbe de Conca, Còrdova i Saragossa Bernardo de Fresneda (1509-1577), molt vinculat a la ciutat de Santo Domingo de la Calzada, va fer importants donacions al convent franciscà destinades a la construcció i condicionament d’un lloc adequat pel seu enterrament. La constitució d’una fundació amb aquesta finalitat fou aprovada per una butlla papal (1573) de Gregori XIII.

San Francisco

Amb la desamortització, el lloc va quedar sense comunitat i actualment les dependències monàstiques estan ocupades per un Parador, un centre de restauració i un establiment hospitalari.

L’església és una construcció d’estil herrerià, cal tenir present que el bisbe fray Bernardo de Fresneda era confessor de Felip II i havia assistit a la col·locació de la primera pedra de l’Escorial. El retaule major (1602) és obra de diferents artistes que van col·laborar en la seva construcció. La construcció d’aquesta peça s’emmarca dins de les obres ordenades per Fresneda per a dignificar el lloc del seu enterrament.

El campanar

La Piedad de Casalarreina