Abadia de Sainte-Marie d’Ottmarsheim
Abbaye d’Ottmarsheim / Otmershein
< anterior Inici França Gran Est Alt Rin següent >

Alt Rin

L’abadia femenina d’Ottmarsheim fou una fundació monàstica promoguda pels comtes d’Altenboug que tenien els seus dominis per aquesta regió de Rin. Amb l’objectiu de consolidar la seva situació en el territori, aquesta família va impulsar la fundació de dos monestirs, el de Muri (Aargau, Suïssa) ocupat per monjos i aquest d’Ottmarsheim, femení. En la fundació del monestir suís hi va intervenir Radbot d’Altembourg (1028), mentre que Ottmarsheim fou obra del seu germà Rodolphe i de l’esposa d’aquest, Cunegunda. Hom desconeix la data de fundació, que cal situar entre els anys 1030 i 1040, el monestir fou consagrat el 1049 pel papa Lleó IX i probablement també l’església de planta octogonal inspirada en la Capella Palatina d’Aquisgrà. La disposició arquitectònica de l’església no és l’habitual en les esglésies monàstiques que haurien de separar els espais entre la comunitat i els fidels, cal dir que aquesta església va tenir des de ben aviat funcions parroquials.

Ottmarsheim
L'església de l'abadia d'Ottmarsheim

Benedictines

Ottmarsheim
Abadia d'Ottmarsheim

Ottmarsheim
Topographia Alsatiae (Martin Zeiller, 1663)

El mateix papa Lleó IX també va atorgar al monestir el benefici d’exempció, pel que quedava sotmès directament a la Santa Seu, aquest benefici fou confirmat per l’emperador el 1063 i encara en altres ocasions, més endavant. Malgrat tot, el monestir restava sota la protecció dels comtes d’Altenboug (més endavant la casa Habsburg) aquesta estreta relació entre el monestir i els Habsburg fou en part beneficiosa, però també va generar greus conflictes d’interessos i fins i tot es va convertir en objectiu en moments de tensió bèl·lica, com ara el seu incendi i destrucció del 1272 i que mig segle més tard encara patia penúries a causa d’aquell desastre. Aquella situació es va tornar a repetir el 1446 i encara un altre cop el 1525. Mai es va poder refer completament i el 1584 el monestir fou transformat en un capítol de canongesses que es va poder mantenir precàriament fins la seva supressió el 1792, amb la Revolució. L’església va passar a ser propietat municipal i es va poder salvar de la seva destrucció, des de llavors s’han anat portant a terme importants treballs de restauració.

Ottmarsheim

Ottmarsheim