Abadia de Saint-Sever
< anterior Inici França Nova Aquitània Landes següent >

Landes

Aquesta abadia s’hauria fundat en temps antics (segle VII?) sobre la tomba del màrtir sant Sever (mort a començament del segle V). El lloc de culte fundat pel benedictins esdevindria el nucli de l’abadia de Saint-Sever i de la mateixa població que es va anar desenvolupant al seu voltant. Aquell primer establiment monàstic quedaria arruïnat a causa de les invasions (segles IX i X). La casa monàstica es va refer gràcies a Guillaume Sanche de Gascunya que va adquirir els terrenys i fundar un nou monestir (963-982?). Entre els anys 1028 i 1072 l’establiment fou dirigit per l’abat Grégoire de Montaner, que va començar la construcció de l’actual església i elaborar el conegut Beat de Saint-Sever.

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

L’església no es va acabar fins el segle XIII, però tot el conjunt monàstic va quedar afectat per les guerres de Religió (segle XVI). El lloc fou restaurat per la congregació de Saint-Maur (1645). Malgrat les modificacions sofertes l’església és un bell exemplar de tres naus i set absis esglaonats que s’obren al creuer dividit també en tres espais. Es conserva també el claustre, d’època posterior.

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever

Saint-Sever
Saint-Sever (1870?)

D’aquesta abadia hi procedeix el Beatus de Saint-Sever, ara conservat a la Bibliothèque nationale de France. És un derivat tardà dels Comentaris de l’Apocalipsi del Beatus de Liébana que té la característica que es va elaborar fora de la Península. Hom coneix que es va copiar durant l’abadiat de Grégoire de Montaner (1028-1072) i també que hi va participar l’il·lustrador Stephanus Garsia.

Beatus de Saint-Sever
Crist lliura l'Evangeli a sant Mateu