l'Illa de França
Abadia de Notre-Dame de Yerres
Edera / Hierre / Abbaye de Notre-Dame d'Yerres
< anterior Inici França Illa de França Essonne següent >

Essonne

Es tracta d’un monestir femení fundat a instàncies d’Eustàquia de Corbeil al voltant del 1130 en uns terrenys que posseïa al costat del riu Yerres. La fundadora va aconseguir el suport del bisbe de París Étienne de Senlis (1123-1142) que va posar la casa sota la Regla de Sant Benet i va fer venir la primera abadessa del monestir de Val-Profond (Essonne). Gràcies al suport i les donacions que la van beneficiar, aviat va esdevenir una casa poderosa i fins i tot la comunitat del monestir de Saint-Remi de Senlis (Oise) es va posar sota la dependència d’aquest. Dins del recinte monàstic, la comunitat disposava d’un priorat amb monjos que tenien cura d’atendre les religioses, estava dedicat a Saint-Nicolas. Cap el 1150 va morir Eustàquia, que anys abans, ja vídua, s’havia reclòs en el monestir. El 1157 una butlla del papa Adrià IV i una segona del seu successor, Alexandre III (del 1181) confirmaven les possessions del monestir. En aquesta època la comunitat del monestir de Le Val de Gif (Essonne) va refugiar-se temporalment a Yerres mentre es restaurava la seva casa.

Yerres
El monestir de Yerres

Benedictines

Yerres
Dibuix de Louis Boudan (1704)

Yerres
Bibliothèque nationale de France

Gràcies a la bona situació econòmica, durant el darrer quart del segle XIII es va reconstruir el monestir unificant-lo amb el priorat de Saint-Nicolas, que va deixar d’existir. L’època de bonança va acabar amb la guerra dels Cent Anys, a mitjan del segle XIV Yerres patia dificultats econòmiques a causa de la inestabilitat general que es va allargar durant decennis fins que el 1450 es va quedar temporalment sense comunitat. Durant la primera meitat del segle XVI la situació de la casa va permetre que es portessin a terme importants obres de restauració pel que fa a les construccions i dependències monàstiques. El monestir va mantenir l’activitat fins la Revolució, el 1792 les monges el van haver d’abandonar i el 1793 ja s’havia venut, amb la pèrdua o dispersió del seu patrimoni mobiliari. El lloc es va utilitzar per activitats industrials i ara està ocupat per oficines i habitatges.

Yerres

Yerres