Abadia de Sainte-Glossinde de Metz
Abbaye Sainte-Glossinde / Sancta Glodessindis
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >

Mosel·la

L’origen d’aquesta abadia s’esmenta en el relat hagiogràfic de la seva fundadora, santa Glosinda, malgrat la seva base històrica, conté detalls que cal considerar com llegendaris. Glosinda hauria nascut cap el 578, era neboda de Pipí d'Héristal, majordom de palau del regne d’Austràsia que tenia la seva capital a Metz. Malgrat l’oposició dels seus pares a la seva vocació religiosa, gràcies a l’ajuda de la seva tia Rotlinda, monja a Trèveris, i a un episodi miraculós, Gloslinda va poder professar al monestir de Rotlinda i més endavant, cap l’any 600, va fundar en uns terrenys familiars el monestir de Metz que més endavant portaria el seu nom. Glosinda fou la primera abadessa de la casa, fins el 610, data de la seva mort, fou venerada com a santa en una capella aixecada a tocar del monestir.

Sainte-Glossinde
L'església del monestir de Sainte-Glossinde

Benedictines

Sainte-Glossinde
Abadia de Sainte-Glossinde

Sainte-Glossinde
Santa Glosinda entre una abadessa i sant Sulpici
Il·lustració d'un manuscrit de l'abadia (1292)
Archives départementales de la Moselle

L’església del monestir estava dedicada a la Mare de Déu i a sant Sulpici (bisbe de Bourges entre el 624 i 647) després aniria prenent forma la nova advocació de Sainte-Glossinde. L’abadia va passar a mans de la reina Teutberga, repudiada per Lotari II (c870) que algunes fonts la consideren abadessa d’aquest monestir. Al segle X es trobava en decadència, la mala gestió havia fet perdre bona part de les seves possessions a banda de patir un greu relaxament dels costums. Cap el 945, el bisbe Adalberó (929-954) s’encarregà de reconduir la situació d’alguns monestirs que patien la mateixa situació, per aquesta casa hi va posar al seu front a la seva neboda Himiltrude que va treballar per la reforma dins de la clausura. El bisbe també va treballar per recuperar el patrimoni que s’havia perdut, va portar a terme obres de reconstrucció del monestir i va dignificar el sepulcre de santa Glosinda.

Al segle XVII tornava a passar una època de relaxament dels costums que va provocar un seguit d’incidents entre de la comunitat i les autoritats de l’Església, fins i tot hi va intervenir el papa Alexandre VII. No fou fins el segle XVIII que es va realitzar la reforma, tornant a la regularitat i restaurant el patrimoni, el que permeté portar a terme importants obres de construcció. L’església que encara es conserva fou aixecada en aquesta època, entre els anys 1752 i 1757. La Revolució va suprimir el monestir (1790-1792), les dependències monàstiques es van adaptar el 1802 com a seu del bisbat de Metz.

Sainte-Glossinde
Escut de Sainte-Glossinde