Abadia de Saint-Pierre-aux-Nonnains de Metz
Abbaye Saint-Pierre-aux-Nonnains / S. Petrus Metensis / Saint-Pierre-en-Citadelle
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >

Mosel·la

Aquest és un dels antics monestirs de l’actual França, l’origen del lloc cal cercar-lo en una antiga construcció d’època gal·loromana (segle IV) que hom considera que formava part d’un complex termal. A mitjan del segle V aquell edifici va resultar afectat per les invasions bàrbares i va quedar abandonat. Segons el relat hagiogràfic de la vida de santa Valdrade, a finals del segle VI es va recuperar aquest espai per establir-hi un monestir femení, impulsat pel noble Eleuteri que va posar una parenta seva, Valdrade, al front de la nova comunitat. No és fins l’època de Carlemany que es troba documentada aquesta casa, l’any 781, sota l’advocació de sant Pere. En època carolíngia va gaudir d’un llarg període de prosperitat però al segle X va patir problemes pel que fa a l’observança i hi va haver d’intervenir el bisbe Adalberó II (984-1005) que va reformar la casa tant pel que fa a la vida regular i també per la restauració i modificació de l’església, cap el 990-995. El monestir va quedar malmès durant el setge de Metz del 1552 i les monges el van haver d’abandonar, en aquell indret es va construir una ciutadella militar (1556-1562) i l’església va perdre la seva funció i va passar a formar part de les dependències militars. Actualment s’ha restaurat.

Saint-Pierre-aux-Nonnains
L'abadia de Saint-Pierre-aux-Nonnains

Benedictines

L'església de Saint-Pierre-aux-Nonnains

Plànol de la ciutat de Metz (1750), amb la ciutadella al sud-est del centre

Façana de Saint-Pierre-aux-Nonnains
Il·lustració publicada a Église Saint-Pierre de la Citadelle. Congrès archéologique de France

Elements del cancell de l’església de Saint-Pierre-aux-Nonnains (s VII-VIII), ara al Musée de La Cour d'Or, Metz
Saint-Pierre-aux-Nonnains Saint-Pierre-aux-Nonnains Saint-Pierre-aux-Nonnains Saint-Pierre-aux-Nonnains