Monestirs
Monestirs del Gran Est
Abadia de Saint-Clément de Metz
Abbaye Saint-Clément de Metz / Saint-Félix de Metz / S. Clementis Metensis
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >
castellano
cercador contacte facebook

Mosel·la

Aquest monestir està dedicat a Climent de Metz, primer bisbe de la diòcesi (s III-IV). A la seva mort fou enterrat en el cementiri de Sablon on a mitjan de segle V s’aixecaria un oratori dedicat a sant Fèlix de Nola amb una comunitat religiosa que en tenia cura i que es desenvoluparia en època merovíngia. La vida d’aquesta institució i va quedar interrompuda per les invasions. El bisbe Adalberó (929-954) es va encarregar de la seva recuperació fent venir l’any 946 una nova comunitat des de l’abadia de Waulsor (Bèlgica). Durant el segle X es van portar a terme obres d’embelliment de l’església i d’adequació de l’espai funerari dedicat a sant Climent. L’any 1090 el bisbe Heriman va traslladar les seves despulles a la catedral però el seu culte va continuar a Saint-Félix gràcies als miracles, en aquesta època es va canviar l’advocació inicial per la de Saint-Clément. El monestir quedaria destruït per un incendi el 1178 i seguidament es va reconstruir.

Saint-Clément
L'abadia de Saint-Clément de Metz


Benedictins

 


Saint-Clément
Saint-Clément de Metz

Saint-Clément
Saint-Clément de Metz


L’abadia de Saint-Clément fou enderrocada el 1522 amb la finalitat de facilitar la defensa de la ciutat, els monjos es van traslladar a l’interior d’aquesta, després d’adquirir el terreny necessari es va procedir a aixecar de bell nou un monestir que el 1567 ja es trobava en funcionament. Entre el 1669 i 1737 es va procedir a la reconstrucció de la totalitat de les dependències monàstiques. Aquestes van acollir la comunitat benedictina fins la supressió del monestir arran de la Revolució (1791), després de la venda del mobiliari el lloc va ser utilitzat com a dependència militar fins que el 1855 va passar a mans dels jesuïtes que el van convertir en un col·legi, però el 1872 foren expulsats. Posteriorment va tenir altres utilitats, entre les quals la d’escola, novament els jesuïtes, un incendi... i ara ha passat a mans públiques.

Saint-Clément
Saint-Clément de Metz


Sant Climent de Metz

Segons la tradició, Climent seria d’origen romà, convertit al cristianisme per sant Pere, fou enviat per aquest a evangelitzar la Gàl·lia. Es va establir en una ermita on el van anar a buscar els habitants de Metz perquè els ajudés a deslliurar-se de Graoully, un drac que vivia a l’amfiteatre. Climent va amansir la fera i la va portar al riu Seille juntament amb altres serps terribles. També va fundar diverses esglésies a la ciutat. Més enllà de la llegenda, tot fa pensar que realment hauria viscut durant els segles III-IV, que era d’origen romà i que hauria aixecat una capella dins del recinte de l’antic amfiteatre romà en ruïnes, edifici que l’arqueologia diu que fou destruït al voltant del 300 i on es confirma l’existència d’una capella. A la seva mort es va enterrar en un cementiri proper i el 1090 el bisbe Heriman va traslladar les seves despulles a la catedral.

Sant Climent
Sant Climent de Metz amb el drac Graoully
Il·lustració de Speculum historiale (1396)
Bibliothèque nationale de France

Sant Climent
Sant Climent de Metz
Vitrall moden de l'església de Saint-Étienne de Gorze

 

Sant Climent
Amfiteatre de Metz (1614)
Gravat de Claude de Chastillon publicat a la Topographie francoise (1641)
Bibliothèque nationale de France


Bibliografia:
- BACH, R. P. (1869). Notice historique sur la grotte de saint Clément au Sablon. Mémoires de la Société d'archéologie et d'histoire de la Moselle. Vol. 11. Metz: Rousseau-Pallez
- BOUVET, Mireille-Bénédicte i altres. Saint-Clément de l’abbaye à l’hôtel de région. Région Lorraine
- MOREMBERT, T. De (1953). Clément. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques. Vol. 012. París: Letouzey
- VOLTZ, Eugène (1966). L'abbaye de Saint-Clément à Metz. Esquisse de son histoire architecturale. Mémoires de l’Académie nationale de Metz

 


Situació:

A la zona nord del centre històric de Metz (Mosel·la)

 
Baldiri B. - Desembre de 2018