Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Bertin, Sithiu. Saint-Omer
< anterior Inici França Hauts-de-France Pas de Calais següent >

Pas de Calais

Aquest monestir porta el nom del seu fundador, sant Bertí, del que tradicionalment hom admet que hauria nascut a començament del segle VII a Constança (a la riba del Rin, Alemanya). L’any 620 va ingressar al monestir de Luxeuil (Alta Saona) on va conèixer sant Andomar (Omer). Quan aquest darrer fou escollit per ocupar la seu episcopal de Thérouanne va cridar a Bertí i dos monjos més per tenir cura de l’evangelització del territori dels mòrins (actualment el departament del Nord i les terres frontereres del sud de Bèlgica). Després de l’èxit de la fundació d’un primer monestir, el 648 Andomar els va facilitar el lloc de Sithiu cedit pel noble Adroald, una illa entre aiguamolls on sant Bertí va fundar un nou monestir al front del qual s’hi va posar, dedicant-lo a sant Pere i seguidor de la Regla de Sant Columbà, com l’abadia de Luxeuil. L’any 693 des de l’abadia de Sithiu, sant Winoc va fundar l’abadia de Saint-Martin de Wormhout (després restaurada a Saint-Winoc). Bertí hauria mort el 709, ja centenari.

Saint-Bertin
Ruïnes de l'abadia de Saint-Bertin, a Saint-Omer

Saint-Bertin
Sant Andomar (Omer) i el noble Adroald fan donació a sant Bertí
del lloc de Sithiu, on s'aixecaria aquesta abadia
Il·lustració de la Crònica dels abats de Saint-Bertin (S. XV)
Bibliothèque d'agglomération de Saint-Omer

Saint-Bertin
Sant Mommelin (company de sant Bertí) i la fundació del primer monestir

El monestir va seguir la seva història de manera regular fins l’arribada de les invasions normandes, els anys 860, 878 i 891 fou atacat i patí destrosses. Entre el 878 i 900 va ocupar el càrrec d’abat sant Folc el Venerable, també arquebisbe de Reims, que va morir assassinat. En aquesta època es va anar formant la vila al voltant de l’abadia, que més endavant portaria el nom de sant Andomar (Saint-Omer). Durant la segona meitat del segle XI es va restaurar l’església, però poc després fou víctima d’un incendi, episodi que es repetirà a final de segle i que va obligar a portar a terme noves reconstruccions. Després d’una època de relaxament dels costums, a començament del segle XII la casa es va sotmetre a Cluny. A mitjan del segle XII Saint-Bertin participava en la fundació de l’abadia cistercenca de Clairmarais (Pas de Calais).

Saint-Bertin
Ruïnes de l'abadia de Saint-Bertin

Durant el segle XIV la casa es trobava en decadència i l’ambient bèl·lic de la regió no ajudà el seu restabliment, malgrat tot es pogueren fer obres de reparació de les dependències. El 1451 hom adoptà el règim de comenda per aquest monestir. Durant las segona meitat d’aquell segle es repetiren els episodis bèl·lics a la regió, afectant el bon funcionament de la casa. El 1791 la comunitat monàstica va deixar l’abadia a causa de la Revolució i l’església va esdevenir parroquial, per poc temps ja que ràpidament es va destinar a hospital, a començament del segle XIX va entrar en ruïna i ara només resten alguns elements en peu.

Saint-Bertin
Portal de l'abadia de Saint-Bertin

Saint-Bertin
L'abadia de Saint-Bertin
Il·lustració de la Les délices des Pays-Bas (1769)

Saint-Bertin

Saint-Bertin

Saint-Bertin
Segell de l'abat Simon III (1238-1246)
Reproduït a Histoire sigillaire de la ville de Saint-Omer

Saint-Bertin
Sant Bertí arriba amb barca a l'illa de Sithiu i aixeca el nou monestir

Saint-Bertin
L'abat Hug II (859-861). Incendi de l'abadia per l'atac dels normands

Saint-Bertin
L'abat sant Folc el Venerable (878-900)

Saint-Bertin
Maqueta de l'abadia de Saint-Bertin (c 1814)
Musée de l'Hôtel Sandelin

Saint-Bertin
Mosaic del rei David (c1109)
Procedent de l'abadia de Saint-Bertin

Saint-Bertin
Mosaic del rei Salomó (c1109)

Saint-Bertin
Mosaic funerari de Guillaume de Flandes (c1109)

Saint-Bertin
Capitell (c1150)

Saint-Bertin
Capitell (c1150)

Saint-Bertin
L'església de Saint-Bertin el 1820
Targeta postal

Saint-Bertin
Targeta postal

Saint-Bertin
Suport d'una creu amb els Evangelistes (c1180)

Saint-Bertin

Saint-Bertin

Saint-Bertin

Portes del tresor de l’abadia de Saint-Bertin de Saint-Omer

Al museu de Belles Arts de Dijon es conserva aquesta obra anònima de començament del segle XVI amb una rica iconografia relacionada amb l’abadia de Saint-Omer. Els quatre compartiments principals mostren d’una banda la sortida de sant Bertí i dos monjos més de la primera abadia que havien fundat fins el lloc de Sithiu on es construeix la nova casa. A l’altre costat es veu un noble davant el papa, segurament en el moment d’aconseguir el corresponent vist-i-plau d’un acte a favor de l’abadia. A sota una cerimònia en una sala on els personatges s’ocupen de l’arranjament d’unes relíquies, segurament les del sant titular. Al voltant hi ha un nombre important d’escenes menors.

Saint-Bertin
Portes del tresor de l’abadia de Saint-Bertin
Museu de Belles Arts de Dijon

Saint-Bertin
Detall de les portes del tresor de l’abadia de Saint-Bertin

Saint-Bertin

Saint-Bertin
Sant Bertí. Detall de les portes del tresor de l’abadia de Saint-Bertin

Saint-Bertin

Saint-Bertin

Saint-Bertin

Retaule major de Saint-Bertin

A la Gemäldegalerie de Berlín i la National Gallery de Londres es conserven fragments del retaule major de l’abadia. Es tractava d’una grandiosa peça d’orfebreria amb portes de fusta pintades per les dues cares (una d’elles en grisalla), que la tancaven a manera de tríptic. Són aquestes portes les úniques parts conservades. A Berlín es conserva el cos inferior amb escenes de la vida de sant Bertí, a Londres es conserven els pinacles amb el transport de l’ànima del sant al cel i un cor d’àngels. L’obra pictòrica és de Simon Marmion que la va realitzar l’any 1459.

Saint-Bertin
Pinacle del retaule. Àngels