Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Saulve. Saint-Walloy
< anterior Inici França Hauts-de-France Pas de Calais següent >

Pas de Calais

L’origen de l’abadia està tradicionalment vinculat a la figura de sant Salvi, un personatge originari d’aquest territori que es va fer monjo i va fundar aquest monestir, dedicat originalment a la Mare de Déu i d’on fou abat. Cap l’any 600, a la mort del bisbe sant Honorat d’Amiens, Salvi (Salvius, Salve o Saulve) fou elegit per succeir-lo. Durant el seu pontificat va descobrir i dignificar les relíquies de sant Fermí. A la seva mort, cap el 615, el seu cos fou enterrat a Saint-Acheul d’Amiens, però cap el 695 es va traslladar al monestir fundat per ell que en endavant prendria el nom de Saint-Saulve.

Saint-Saulve
L'església de l'abadia de Saint-Saulve

Saint-Saulve
Portal de l'església de Saint-Saulve

Saint-Saulve
Dibuix d'Antoine-Louis Goblain (1815)
Bibliothèque nationale de France,

Entre els anys 914 i 936 aquesta casa va servir de refugi als monjos de l’abadia de Saint-Guénolé de Landévennec (Finisterre) fugitius de les invasions normandes que afectaren el seu monestir, per aquest motiu també es coneix aquesta casa amb l’advocació de Saint-Walloy (Guénolé). Durant els segles XII a XIV la casa va viure una llarga època de prosperitat però en endavant va patir els efectes de la situació inestable del territori, els anys 1467 i 1536 va patir destruccions importants. El 1706 es va integrar a la congregació de Saint-Maur. La Revolució va acabar amb la vida monàstica d’aquest lloc, ara l’antiga església abacial té les funcions de parròquia, conserva un portal del segle XV.

Saint-Saulve
Interior de l'església de Saint-Saulve