Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Yvet de Braine
Abbaye Notre-Dame et Saint-Yvet de Braine / Brana
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

Al segle XII, el senyoriu de Braine pertanyia a la família Baudement, llinatge que havia instituït una canònica secular en aquest lloc, on es conservaven les relíquies de sant Evodi (Yvet), bisbe de Rouen de mitjan del segle VI. Quan va morir, Evodi fou enterrat a la catedral de Rouen però a mitjan del segle IX i a causa del temor de les invasions dels víkings, les seves despulles es van traslladar a la col·legiata de Braine. A causa d’algunes diferències entre la comunitat de canonges i André de Baudement i la seva esposa Agnès, d’acord amb el bisbe de Soissons, el 1130 el lloc es va posar a disposició dels premonstratencs que en endavant ocuparien la casa. Inicialment Braine tenia també una comunitat femenina, que poc després de 1140 es va traslladar a Bruyères, on va seguir el seu camí.

Braine
Església de l'abadia de Braine

Premonstratencs

Braine
Il·lustració d'Histoire de Braine et de ses environs

Braine
Escut de l'abadia de Braine
Segons l'Armorial général de France
Bibliothèque nationale de France

En el darrer quart del segle XII es va beneir una nova església dedicada a Notre-Dame, però la seva construcció no es va acabar fins el 1216. Les relíquies d’Evodi es van traslladar a aquella nova església que poc a poc va canviar la seva advocació per esdevenir Saint-Yvet. A partir del 1540 va adoptar el règim comendatari i va patir una forta decadència durant anys, situació agreujada pels episodis bèl·lics que van tenir lloc a la regió. A mitjan del segle XVIII va gaudir d’una certa revifalla i la comunitat de canonges va augmentar considerablement, però tot plegat va acabar amb la Revolució, el 1790. Bona part de les construccions van desaparèixer a començament del segle XIX, l’església es trobava en estat de ruïna però es va restaurar més endavant, només es conserva la capçalera i el creuer.

Braine
Abadia de Braine