Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Jean-aux-Bois
Cuise. Sancti Johannis Baptistae in Cuisiae. Saint-Louis de Royallieu
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

El monestir de benedictines de Saint-Jean-aux-Bois fou fundat l’any 1152 en l’antic domini reial de Cuise, esmentat per Gregori de Tours en el llibre IV de la seva Historia Francorum on el relaciona amb la mort del rei Clotari I l’any 561. El 1060 Felip I de França va donar el lloc de Cuise al priorat de Saint-Adrien de BéthisyPriorat de Saint-Adrien de Béthisy (Oise)

Priorat de canonges agustinians fundat el 1079 depenent de l’abadia de Saint-Quentin de Beauvais (Oise). L’església s’havia consagrat el 1060 amb la presència del rei Felip I
(Oise) de canonges agustinians. L’any 1152 aquesta propietat va passar a mans de la reina Adelaida de Savoia, vídua de Lluís VI de França (1081-1137). Aquesta reina fou la fundadora i qui va fer venir una comunitat de monges de l'abadia de Sainte-PerrineAbadia de Sainte-Perrine (Oise)

Casa monàstica de canongesses agustinianes d’origen incert. Va participar en la fundació de l’abadia de Saint-Jean-aux-Bois (1152). El 1240 la comunitat es va traslladar a Compiègne (abadia de Saint-Jean-des-Vignes) encara va tornar temporalment al primitiu emplaçament a causa de les guerres del segle XIV, fins que van poder tornar a Compiègne, lloc que van deixar novament el 1591 per refugiar-se fora de la ciutat, on hi van tornar el 1626. El 1645 es van traslladar definitivament a París. El 1741 es van fusionar amb Sainte-Geneviève de Chaillot per formar una nova abadia que va conservar el nom de Sainte-Perrine

Sainte-Perrine
Foto de P. Poschadel, a Wikimedia
, situada a ponent d’aquest indret per poblar la nova casa. L’abadia es va establir aprofitant part de les construccions de l’antiga casa reial, com ara els murs de defensa que l’envoltaven. La primera abadessa fou Roscelinam qui va fer-se amb les relíquies de santa Eufrosina d'AlexandriaSanta Eufrosina d’Alexandria
Segle V

Personatge segurament llegendari que vestit d’home va ingressar com a monjo en un monestir

Il·lustració del Liber Chronicarum
(Hartmann Schedel, 1493)
Biblioteca de Catalunya
que es veneraven en aquest lloc. Durant el segle XIII es va construir l’església d’estructura simple, una única nau i creuer. Aquesta fou una abadia modesta, de la que es conserven poques notícies.

Saint-Jean-aux-Bois
Saint-Jean-aux-Bois
Entrada a l'abadia

Benedictines

Saint-Jean-aux-Bois
Saint-Jean-aux-Bois

Saint-Jean-aux-Bois
Saint-Jean-aux-Bois
Sepulcre a l'exterior de l'església

L’any 1631 les monges de Saint-Jean-aux-Bois van demanar el trasllat de la casa a Compiègne a causa de l’aïllament i inseguretat que patien, cosa que es va fer efectiva el 1634 amb una permuta amb el priorat de canonges agustinians de Royallieu, més a prop de la ciutat de Compiègne. L’abadia de Saint-Jean-aux-Bois transferida a Royallieu va tenir continuïtat fins la Revolució, el 1792 es va suprimir. El lloc fou utilitzat seguidament com hospital militar, l’església es va enderrocar i ara és una zona enjardinada que conserva alguns elements de l’antic monestir. Mentre les monges benedictines habitaven el Royallieu, l’antiga abadia situada a Cuise, al bosc de Compiègne passava a estar ocupada pels canonges agustinians procedents de la ciutat, en qualitat de priorat.

Saint-Jean-aux-Bois
Saint-Jean-aux-Bois