Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Soissons
Abbaye Notre-Dame de Soissons / Beata Maria
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

El bisbe Drausinus (Drausius, Drausin) de Soissons (?-674) va fundar dos monestirs dins de la seva diòcesi, el de Saint-Pierre de Rethondes (Oise) i pels volts del 658 aquesta casa de monges benedictines de Notre-Dame de Soissons, gràcies al suport d’Ebroí (?-681) i la seva esposa. Ebroí era majordom de palau des de l’època de Clotari III (657–673), càrrec de màxima importància a la cort merovíngia. Primitivament el monestir estava situat en un lloc apartat del centre, a l’altre costat de l’Aisne, però molt aviat i a causa de la inconveniència del lloc, es va traslladar a l’interior de la vila. La primera abadessa fou Etheria, procedent del monestir de Jouarre (Sena i Marne). El 664 es va consagrar la nova església. El 674 va morir el bisbe Drausinus i el seu cos fou traslladat a l’església del monestir i dipositat en un antic sepulcre, ara conservat al Louvre. L’atribució de miracles va fer que sigui considerat sant.

Notre-Dame de Soissons
Restes de l'església de Notre-Dame de Soissons

Benedictines

L'abadia de Notre-Dame de Soissons
Dibuix de Tavernier de Jonquières (s XVIII)

Gravat de François Denis Née (1732-1817)
Musée franco-américain du château de Blérancourt

La casa va estar protegida per la monarquia (merovíngia i després la carolíngia) i pels senyors locals, pel que aviat es va convertir en un dels monestirs més rics del regne, hom diu que va arribar a tenir una comunitat de 216 monges a les que cal afegir el personal de servei que faria pujar la xifra més enllà de 400 persones. En època de Carlemany, la casa va estar sota la direcció de la seva germana Gisela, que també fou abadessa de Chelles (Sena i Marne). La nombrosa comunitat va gaudir de privilegis especials, com ara el d’elecció d’abadessa i l’exempció episcopal, entre altres. Dins del recinte monàstic es van aixecar tres esglésies, la pròpia església de la comunitat i, a més, la de Saint-Pierre destinada als clergues que la servien i la de Sainte-Geneviève. Després de patir de les inestabilitats polítiques de l’època, durant el segle XII es va refer el conjunt d’edificis monàstics, entre els quals, l’església. El 1518 fou reformada introduint monges de Fontevraud, poc després patiria els efectes de les guerres de Religió, tot i que no de manera directa. La casa es mantindria activa fins la Revolució, quan es va suprimir. En el lloc de l’abadia només es conserva una part d’un mur de l’església de Notre-Dame i la façana i part de la nau de l’església de Saint-Pierre, d’estructura medieval.

Moneda d'Ebroí, protector de la casa
Il·lustració d'Antiquités et monuments du département de l'Aisne