Monestirs
Monestirs del Gran Est
Abadia de Notre-Dame d’Auberive
Abbaye d’Auberive / Alba-Ripa
< anterior Inici França Gran Est Alt Marne següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Marne

L’abadia cistercenca d’Auberive es va fundar el 1135, o poc abans, des del monestir de Claravall (Aube) quan aquest estava sota la direcció de sant Bernat. El lloc es troba esmentat en una donació datada el 1135 i el primer abat, Renaud, figura al front de la casa el 1136. El 1141, Geoffroy de La Roche-Vanneau, bisbe de Langres entre 1138 i 1163, va incorporar a Auberive el priorat de canonges regulars de Val-Serveux (o Val-Sauveur) també a l’Alt Marne, aquest havia estat fundat el 1104 des de la seu episcopal de Langres. El 1150 els canonges de Val-Serveux van incorporar-se a l’orde del Cister. Amb el pas del temps, Auberive va anar aplegant un ampli patrimoni que permetia el manteniment de la casa i els seus monjos.

Auberive
Abadia d'Auberive


Cistercencs


 


Auberive
Abadia d'Auberive
Capçalera de l'església primitiva (s XII)

Auberive
Abadia d'Auberive
Portal del refetor


La inestabilitat provocada per la guerra dels Cent Anys va afectar el desenvolupament de l’abadia i de les seves granges, base de la seva subsistència. El mateix monestir hauria resultat saquejat en alguna ocasió. Des del 1519 el lloc va passar a estar governat per abats comendataris. Les guerres de Religió també hi van arribar i el monestir fou ocupat per les tropes el 1567 i 1587. Segurament a causa del mal estat de les construccions, durant el segle XVIII es va procedir a la reconstrucció de les dependències de l’abadia, però aquestes van tenir una utilitat molt limitada ja que la Revolució va acabar amb la vida monàstica en aquest indret, el 1790 ja no hi havia comunitat i els béns de la mateixa es van vendre.

Filiació d'Auberive
Segons l'Originum Cisterciensium (L. Janauschek, 1877)

Abadia de Claravall (Aube)
Abadia d'Auberive / 1137

El nou propietari hi va establir una filatura de cotó, activitat que es va mantenir fins el seu tancament, el 1807. El 1835 es va enderrocar l’església. El 1856 el lloc va passar a mans de l’Estat que hi va establir una presó de dones (1859) transformada més endavant en centre penitenciari per a nois, que va estar actiu fins el 1924. El 1925 va tornar a mans de particulars i novament va mantenir activitat religiosa malgrat patir els efectes de la Segona Guerra Mundial. El 1960 es va transformar en colònia de vacances i des del 2004 en centre d’art contemporani.

Auberive
Abadia d'Auberive


Auberive
Abadia d'Auberive

Auberive
Dibuix de l'abadia d'Auberive
Archives départementales de la Haute-Marne - Collection Jolibois (859-XIXe siècle)


Auberive
Abadia d'Auberive
Abadia del segle XVIII

Auberive
Abadia d'Auberive
Galeria del claustre

Auberive
Abadia d'Auberive
Abadia del segle XVIII


Auberive
Abadia d'Auberive
Portal

Auberive
Abadia d'Auberive
Capella de l'època penitenciària (s XIX)

 

Bibliografia:
- SAINT-MAUR, Congregació de (1728). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 4. París: Typographia Regia
- JANAUSCHEK, Leopoldus (1877). Originum Cisterciensium. Vol 1. Viena
- JOLIBOIS, Émile (1858). La Haute-Marne ancienne et moderne. Chaumont: Miot-Dadant
- MATHIEU, Abbé (1844). Abrégé chronologique de l'histoire des Évêques de Langres. Langres: Laurent Fils
- VILAIN, Gilles (2010). L’abbaye d’Auberive. Région Champagne-Ardenne

 


Situació:

L'abadia és al terme d'Auberive (Alt Marne), a ponent de Langres

Baldiri B. - Octubre de 2018