Monestirs de
Catalunya

Carmelites descalces

Monestir de la Immaculada de Reus
< anterior Inici Catalunya Baix Camp Reus següent >
castellano
cercador contacte facebook

Baix Camp

Aquesta casa de carmelites descalces es va fundar a Reus per iniciativa de Rafael Ripollès que inicialment volia establir-lo a la Selva del Camp, però finalment i per manca de fons suficients l’orde carmelità va aprovar la fundació a la ciutat de Reus. L’any 1658 van començar les gestions per obtenir les llicències oportunes i l’arquebisbe de Tarragona Francisco de Rojas va fer-ho realitat adquirint uns terrenys extramurs de la porta de Monterols, prop del convent de Sant Joan de frares del mateix orde. Fou fundat efectivament el 1661 amb monges procedents del monestir de Santa Teresa de Barcelona i aquell mateix any va començar la construcció, obra que es va allargar fins la seva inauguració l’any 1724. Tot i no patir de manera especial els efectes de la guerra del Francès, el 1835 la comunitat es va veure obligada a abandonar la casa, respectant les construccions.

Carmelites Descalces de Reus
Dibuix de l'antic convent de les carmelites
Publicat per Eduard Toda a Los convents de Reus...

Després de passar a mans públiques el 1851 el lloc fou restituït a les monges que van poder refer l’establiment, però el 1868 fou clausurat definitivament i enderrocat mentre la comunitat es refugiava al monestir de Tarragona. Més endavant, el 1875 les monges pogueren tornar a Reus, ocupant una casa particular. Poc després van començar la construcció d’un nou monestir on van continuar la seva activitat fins la guerra Civil (1936-39), època en que es veieren obligades a deixar temporalment l’establiment. L’any 2003 la comunitat es va traslladar a Terrassa, al monestir de Jesús Diví Obrer, fundat en aquella ciutat el 1945.

Plaça Prim
La plaça Prim, on es trobava el monestir

Immaculada
Portal de l'església, ara a l'Institut Antituberculós

Bibliografia:
- TODA I GÜELL, Eduart. Los convents de Reus y sa desatrucció en 1835. Reus: Revista del Centre de Lectura, 1930
- NARVÁEZ CASES, Carme. El tracista fra Josep de la Concepció i l'arquitectura carmelitana a Catalunya. Universitat Autònoma de Barcelona, 2000
 

Situació:

El primer monestir es trobava a l'actual plaça Prim

 
Baldiri B. - Octubre de 2012