Monestirs de
Catalunya

Caputxins

Convent dels Caputxins de Calella, dit de "Dues Viles"
< anterior Inici Catalunya Maresme Calella següent >
castellano
cercador contacte facebook

Maresme

Aquesta és una fundació caputxina que té el seu origen en la voluntat dels senyors de Calella, els marquesos d’Aitona, d'establir en aquest lloc un convent caputxí i amb aquest objectiu ho van sol·licitar. Aquesta fundació fou aprovada el 1693 però les circumstàncies polítiques del moment van ajornar la seva realització. El 1699 la universitat de Calella va autoritzar l’establiment dels caputxins, però el vist-i-plau eclesiàstic no va arribar fins el 1700, data en que es va fer efectiva finalment aquesta fundació. Aquell mateix any els foren donats uns terrenys just al límit amb Pineda; mentre edificaven el nou convent, es van establir a l’hospital de manera provisional. El 1701 es va posar la primera pedra de l’edifici, que no es va inaugurar fins el 1709. Es va dedicar a Santa Maria dels Socors, o de Cervelló a causa de la devoció que li tenien els fundadors; també era conegut com el Convent de les Dues Viles per mor de la seva situació, just a la divisió entre Calella i Pineda.

Caputxins de Calella
Caputxins de Calella
Fotografia de Gaietà Barraquer, 1899
Publicada a: Las casas de religiosos en Cataluña...


Caputxins de Calella
Caputxins de Calella
Dibuix publicat a: Las casas de religiosos en Cataluña...

Caputxins de Calella
Planta del convent
Publicada a: Las casas de religiosos en Cataluña...


La vida conventual va seguir sense entrebancs destacables fins que el 1794, a causa dels enfrontaments militars amb França, l'edifici fou desallotjat i convertit en hospital fins el 1795. La pau no seria molt llarga, el 1808 les tropes franceses van saquejar Calella en dues ocasions i el convent va resultar especialment afectat i fou incendiat. Després de la seva restauració, es va haver d’abandonar novament, aquest cop per la situació política del moment, entre el 1821-23 dispersant-se la comunitat. El 1835 fou exclaustrat definitivament, un cop abandonat pels frares, el lloc fou novament víctima del saqueig i el 1843 es va posar a la venda, passant a mans particulars.

Després de passar per diversos propietaris, el 1868 fou adquirit pels frares agustins, que hi van establir un noviciat. El 1936 el lloc fou incendiat i més endavant es va restaurar, esdevenint parròquia.

Caputxins de Calella
El convent representat el un episodi de la guerra del Francès
Horrorosa escena cerca de Calella en 1808
Aiguafort de Bonaventura Planella, publicat el 1822


Caputxins de Calella
Façana de l'església d'estructura típicament caputxina

Caputxins de Calella


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- VIVAS LLORENS, Eduardo. El antiguo convento capuchino de Calella y su orden tercera. Barcelona: Imp. Myria, 1955
 

Situació:

El convent es troba a tocar de la carretera NII, just al límit del terme amb Pineda de Mar

Baldiri B. - Març de 2006 / Actualitzat desembre de 2011