Sants Celdoni i Ermenter (o Medir), màrtirs
< índex castellano >

Segons la tradició, els germans Celdoni i Ermenter eren fills del centurió Marcel, també màrtir com tots els seus dotze fills, morts en diversos llocs i ocasions. Celdoni i Ermenter foren martiritzats a Calahorra on van morir decapitats. Les seves despulles foren enterrades en aquella ciutat i es veneren a la catedral de Calahorra. Una tradició diu que els caps dels sants van navegar dins un cistell per l’Ebre i quan van arribar a mar van voltar la Península per anar a parar a Santander (una altra tradició més raonable diu que els caps foren transportats a Santander fugint de la invasió sarraïna) i es van dipositar en una capella, on més endavant es formaria el monestir de San Emeterio i San Celedonio, on ara es troba la catedral de Santander. Altres relíquies foren portades al monestir dels Sants Celdoni i Ermenter de Cellers on foren dipositades i més endavant traslladades a Cardona, on també són venerades. Hom situa la vida d’aquests sants màrtirs al voltant de l’any 300, cal dir que Ermenter es confon amb sant Medir, venerat a Sant Cugat.

Sants Celdoni i Ermenter de Cellers

Catedral de Calahorra