Sant Junià (Junien), abat
< índex castellano >

Junià va néixer a l’actual departament de Deux-Sèvres en el si d’una família acomodada, de ben jove es va retirar per practicar l’eremitisme en un cel·la que va construir en un bosc apartat (a Chaunay, sud de Poitiers), on va viure en solitari. Tot i això, la seva fama es va escampar i santa Radegunda, en aquell moment al cap del monestir de Sainte-Croix de Poitiers, en va tenir coneixement i van entrar en contacte. Aviat es va aplegar un grup de seguidors al seu voltant, formant una comunitat de caire cenobític. Finalment va accedir a ésser ordenat sacerdot pel bisbe de Poitiers. A causa de la prosperitat de la comunitat que s’havia format, Junià va cercar un indret més adient per establir-se de manera regular i d’acord amb les autoritats de Poitiers i del rei Clotari I, qui va cedir les terres, el 559 va fundar el nou monestir de Mairé i en fou el seu primer abat.

Hom situa en aquesta època diversos episodis miraculosos. Va morir el 587 en el seu eremitori de Chaunay, al mateix moment que santa Radegonda i el seu cos fou transportat a l’església del monestir de Mairé on fou sepultat. Fou venerat en aquell lloc fins que el 830 les seves relíquies foren traslladades al monestir de Nouaillé a causa de la destrucció de Mairé en el decurs d’un episodi bèl·lic. A causa d’aquest trasllat, el monestir de Nouaillé, dedicat a sant Hilari de Poitiers, va prendre la nova advocació de Saint-Junien, amb el que ara és conegut.

Saint-Jiunien de Nouaillé
Església del monestir de Saint-Junien de Nouaillé