Monestir de Sant Pere del Bac

Sant Pere de l’Obac

(Vilanova de Meià, Noguera)

Sant Pere del Bac
Sant Pere del Bac

Es tracta d’un monestir femení del que es tenen escasses notícies, el 1084 l’abadessa Eliarda figura en qualitat de marmessora de Garsenda, muller de Guillem de Meià el fundador del proper monestir de Santa Maria de Meià. El 1215 ja no tenia comunitat i el 1244 Jaume de Cervera, senyor de Meià, va donar l’església de Sant Pere del Bac i totes les seves possessions al mateix monestir de Meià, representat per seu abat, Bertran. A mitjan del segle XVII l’església encara tenia culte, ara està totalment arruïnada.

Sant Pere del Bac
Sant Pere del Bac