Col·legi de Sant Jaume d'Esterri

Convent d'Esterri d'Àneu / Conventus Esterriensis / Sant Vicenç d'Esterri

(Esterri d'Àneu, Pallars Sobirà)

Sant Vicenç d'Esterri

La parròquia d’Esterri és coneguda des del segle IX, en aquell moment amb el nom de Stirri. En aquest indret hi ha notícies de l’existència del convent i col·legi dels agustins de Sant Jaume, fundat pel canonge de la Seu d’Urgell Jaume Moreig l'any 1624 i que devia estar vinculat a la comunitat de Santa Maria d'Esterri, o d'Àneu. Les notícies són escasses i sembla que al segle XVIII s’hauria suprimit, moment en que l’església amb les seves dependències foren ocupades per la parròquia, que va canviar d'ubicació. L'església és dedicada a Sant Vicenç.

Col·legi de Sant Jaume d'Esterri (Esterriensis)
Detall del mapa de les cases agustines a la Corona d'Aragó