Convent dels Frares del Sac de Lleida

Germans de la Penitència

Frares del Sac de Lleida
Vista oriental de la ciudad de Lérida
Juan Fernando Palomino, 1783
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

Els Germans de la Penitència, més coneguts com els frares del sac s’haurien establert a Lleida a mitjan segle XIII i la casa s’hauria extingit a partir de 1274, quan es va dissoldre l’orde. Hi ha referències a l’existència d’aquesta casa però es desconeix on era o si, com va passar en altres llocs, després va passar a mans d’un altre establiment monàstic. Esmentar també que hom situa en aquesta època la fundació del convent dels carmelites calçats a qui tradicionalment s’ha atribuït un document de Jaume I datat l’any 1272, però que realment està adreçat al prior del convent de “fratum Beate Marie Matris Christi”, un orde de recorregut paral·lel al dels Frares del Sac.

Frare del sac
Il·lustració de l'Histoire des ordres religieux de l'un & de l'autre sexe, Schoonebeek (1695)