Monestirs de
Catalunya
Donats
Dominics
Convent de Santa Maria de Lord
< anterior Inici Catalunya Solsonès Sant Llorenç de Morunys següent >
castellano
cercador contacte facebook

Solsonès

L’església de Santa Maria de Lord s’esmenta en la donació d’aquesta al monestir de Sant Llorenç de Morunys en un testament atorgat el 992, cessió que fou ratificada el 1065 pel comte Ermengol IV d’Urgell. Més endavant el lloc es va convertir en un important santuari marià on es venerava la imatge de la Mare de Déu de Lord miraculosament trobada per un brau, segons la llegenda.

Santuari de Lord
Santuari de Lord


A partir del segle XII el santuari es beneficià de les donacions dels devots de la imatge, per altra banda hi ha notícies que indiquen que en el lloc hi havia una comunitat de donats i ermitans que hi residia. El 1587 s’hi va aplegar una comunitat dominica, el primer superior d’aquell convent fou fra Bartomeu Micó. Aquests hi van estar poc temps, el 1634 van presentar la seva renúncia al prior de Sant Llorenç de Morunys, potser a causa del seu isolament i d’haver patit actes de bandidatge. Amb això el santuari va beneficiar-se de les millores efectuades pels dominics i a finals del mateix segle encara s’hi feren importants obres de restauració.

Santuari de Lord
Santuari de Lord


Gràcies a la popularitat i les donacions rebudes a finals del segle XVIII es va aixecar una nova església, que va perdurar fins el 1836, quan el lloc fou destruït a causa de les guerres Carlines, després d’haver sofert anteriorment un saqueig durant la guerra del Francès. El 1867 es va posar la primera pedra del nou temple, beneït el 1870. El 1881 va acollir una comunitat de la Trapa durant dos anys, després dels quals es van desplaçar a Bellpuig de les Avellanes. El 1896 el lloc fou víctima d’un incendi i encara va patir un saqueig el 1936.

Santuari de Lord
Església del santuari


Santuari de Lord
El santuari des de la Busa

Santuari de Lord
El santuari sobre el pantà de la Llosa del Cavall


Santuari de Lord
El santuari de Lord (1926)
Imatge publicada a El santuario del Hort

Santuari de Lord
Canó abandonat de les guerres Carlines
Fotografia de Rossend Flaquer (1929)
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya


Santuari de Lord
El santuari de Lord, claustre
Postal antiga, col·lecció particular

Bibliografia:
- FERRANDO ROIG, J. El santuario del Hort. Barcelona, 1940
Enllaç:
- Comunitat de Lord

Situació:

El santuari es troba sobre el penyal de Lord, al sud de Sant Llorenç de Morunys

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat agost de 2018