Convent i col·legi de Sant Miquel i Sant Gabriel de Solsona

Dominics de Solsona / Hospital d'en Llobera

(Solsona, Solsonès)

Dominics de Solsona
Dominics de Solsona
Abans Hospital d'en Llobera

L’Hospital d’en Llobera havia estat fundat a Solsona per Francesca Llobera, esposa de Bernat Guillem de Peramola, segons el que va establir en el seu testament atorgat l’any 1411, aquest centre assistencial es va començar a fer realitat el 1416 i el 1435 era ja en funcionament. Tingué una vida relativament curta, potser a causa de la poca implicació dels seus gestors, residents a Barcelona.

Dominics de Solsona
Dominics de Solsona

En època del bisbe de Solsona Juan Álvaro (1613-1623), els administradors van demanar a Pau V que en el lloc de l’hospital, s’hi establís un col·legi de Filosofia i Teologia, el papa va emetre una butlla (1614) autoritzant el canvi. El 1615 els dominicans van prendre possessió de l’antic hospital i en el capítol de Barcelona de 1617 fou autoritzada la nova casa. El 1620 s’hi va crear la Universitat Literària, títol que va mantenir fins el 1717 quan Felip V va erigir la de Cervera i el centre de Solsona va perdre aquella condició. Després d’una supressió temporal durant el Trienni Liberal, el 1835 el convent fou clausurat de manera definitiva. Un cop abandonat per la comunitat dominica l’edifici de l’hospital va tenir usos diversos, especialment el de seminari, escola i altre cop els dominics (entre el 1912 i 1929). El 1989 va esdevenir propietat pública i després de la seva restauració, és la seu del Consell Comarcal del Solsonès.

Dominics de Solsona
Dominics de Solsona