Monestirs de
Catalunya

Caputxins

Convent dels Caputxins de Solsona
< anterior Inici Catalunya Solsonès Solsona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Solsonès

Aquesta fundació es va fer gràcies a Joan d’Aragó, abat de la canònica de Santa Maria de Solsona, que l’any 1582 va oferir als caputxins una ermita aixecada dalt d’un turó apartat de la població. L’any següent caputxins van prendre possessió de la casa i la van adaptar a les seves necessitats conventuals, dedicant-lo a Sant Francesc. El 1611 van impulsar la seva ampliació, enderrocant l’antiga ermita i aixecant una construcció nova, però el bisbe de Solsona els va demanar que aixequessin el convent en un lloc més proper a la vila amb la finalitat de poder atendre millor la població; el 1624 es va posar la primera pedra d’aquell nou edifici.

A mitjan d’aquell segle (1655), la comunitat de Solsona va patir directament els efectes dels enfrontaments bèl·lics amb França quan la vila es va veure assetjada tant per un com per l’altra bàndol. La casa dels caputxins, per la seva situació, va patir molt directament i resultà incendiada i amb la comunitat refugiada a Manresa, fins el 1659, quan van poder tornar i reconstruir el convent. Van ocupar aquest lloc fins l’exclaustració, el 1835. El 1837, durant la primera guerra carlina, hi van poder tornar temporalment. L'any 1878 l'antic convent fou cedit als claretians.

Caputxins de Solsona
La desapareguda església dels Caputxins de Solsona, cap el 1910
Imatge publicada a Un segle de vida caputxina...


 

Caputxins de Solsona
El convent de Solsona en el mapa titulat
Provincia Cataloniae cum confinijs
(1649)
Institut Cartogràfic de Catalunya

 

Caputxins de Solsona
L'actual església atesa pastoralment pels claretians


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- BASILI DE RUBÍ. Un segle de vida caputxina a Catalunya. 1564-1664. Barcelona: Caputxins de Sarrià, 1977
 

Situació:

El convent era a ponent de la ciutat vella de Solsona, on ara hi ha l'església del Sagrat Cor de Maria

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat desembre de 2011