Convent dels Caputxins de Granollers
Convent de la Torreta / l’Assumpció de la Mare de Déu
(Granollers, Vallès Oriental)
Fotografia aèria de Granollers (1958) amb les
restes del segon convent travessades pel ferrocarril
Institut Cartogràfic de Catalunya
Convent caputxí fundat el 1583 al lloc conegut com bosc de n'Avellà, en un indret elevat, prop de la Torreta, a llevant de la ciutat i just al terme de la Roca del Vallès. La primera pedra es va posar el 1584. L'església es va dedicar a la Mare de Déu dels Àngels. Entre el 1589 i 1590 va patir els efectes d'una epidèmia de pesta, fet que es va reproduir entre el 1650 i 1653. L'any 1710 es va celebrar un capítol provincial en aquest indret. A finals del mateix segle va acollir frares procedents de França, fugitius de la Revolució.
El 1812, arran de la guerra del Francès, es va procedir a la seva demolició per motius militars mentre la comunitat es traslladava a una casa a la mateixa ciutat. El 1816 es va fer l'adquisició d'uns terrenys que es van lliurar als caputxins per a un nou establiment que fou dedicat a l'Assumpció de la Mare de Déu. El 1821 el convent fou unit al de Sant Celoni, però hi retornaren el 1827. Al voltant del 1830 la comunitat es va poder traslladar al nou edifici, però per poc temps; la desamortització de 1835 la va dissoldre definitivament, sense haver aixecat encara la nova església. El 1844 es va fer un cementiri a l'antic establiment de la Torreta i el 1855 el nou convent fou cedit a les carmelites de la caritat, i s’hi va establir un hospital. Els antics espais conventuals, i després hospitalaris, van quedar molt afectats pel nou traçat de la línia del ferrocarril i ara no hi ha restes aparents.
Segon convent convertit en hospital, abans de la construcció del ferrocarril (c1935)
Publicacions la Gralla, 1935. Granollers ahir... avui... demà...
Hemeroteca Municipal de Granollers
L'indret del primer convent que encara conseva la toponímia
Detall del Témino municipal de Granollers (1920)
Instituto Geográfico y Estadístico
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano (1906). Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Vol. 2. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés
- BASILI DE RUBÍ (1977). Un segle de vida caputxina a Catalunya. Barcelona: Caputxins de Sarrià
- PUIGDOLLERS, Rodolf (1998). El convent de Caputxins de Granollers a la Torreta (1584-1812). La Roca del Vallès: La Torreta
- S. LL. (1945). El antiguo convento de Capuchinos. Agrupación Excursionista de Granollers, núm. 18
El primitiu convent dels caputxins era en un turó elevat, a llevant del centre i al terme de la Roca del Vallès, on ara hi ha un dipòsit d'aigua (1). Al segle dinou es va bastir el segon convent, més a prop del centre, a l'encreuament dels carrers Vinyamata i Passeig de la Muntanya, ara hi ha un parc i el ferrocarril (2). No hi ha cap resta visible de les edificacions.