Canònica de Santa Maria de Manresa

Beate Marie Minorisensis / Sanctae Mariae Menrense / Seu de Manresa

(Manresa, Bages)

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa

L’església de Santa Maria de Maresa es troba esmentada en diverses ocasions durant el segle X. Hi ha constància que el bisbe Jordi de Vic (que va ocupar aquest càrrec entre els anys 914 i 947) va consagrar una església en aquest lloc. Aquell edifici va quedar destruït completament el 999 a causa d’una ràtzia d’Almansor, l’atac també va ocasionar la pèrdua de la documentació d’aquella primera època.

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Portal Sud, o del Parc

El 1020 la comtessa Ermessenda, juntament amb el bisbe Oliba de Vic, van intervenir en la reorganització posterior de la vida religiosa a Manresa i van dotar novament aquesta església restituint-li les seves antigues possessions. En aquest document de restitució, s'esmenta per primer cop la comunitat de canonges, que ja existiria quan la va consagrar el bisbe Jordi; és a dir la primera meitat del segle X. Malgrat tot, aquesta canònica hauria de tenir poca importància i no és fins a mitjans del segle XI que no registra més activitat. En aquesta època mantenia importants vincles amb la seu episcopal de Vic i la seva canònica pel que fa al seu funcionament.

A finals del segle XI es va treballar per sotmetre la disciplina de la canònica a la regla agustiniana cosa que va costar uns anys d'esforços, tal com també va passar en la canònica catedralícia de Vic, de la que depenia aquesta, o a la de Sant Vicenç de Cardona. L'acord es va formalitzar el 1093, tot i que la seva acceptació i aplicació definitiva es va allargar en el temps, fins al 1105. El 1194, un document del papa Celestí III reforçava la independència d'aquesta casa i posava límits als vincles de dependència de les canòniques de la Catedral de Vic i de Santa Maria de l'Estany. La casa va passar a estar sota la direcció d'un paborde que administrava els béns i estava al davant de la comunitat canonical, seguidora de la Regla de Sant Agustí.

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Escut dels Rocafort, al portal Sud
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Portal Nord, o de la Plaça

El 1264 el bisbe Bernat de Mur va aprovar unes noves constitucions amb les normes per les quals s'havia de regir la comunitat de Santa Maria de Manresa i que, entre altres, mantenia la figura del paborde com a màxim responsable de la comunitat. Aquesta era prou poderosa econòmicament per bastir una nova església al segle XII i encara l'actual gòtica entre els anys 1301 i 1371, no acabada fins al 1486. Com altres canòniques, aquesta fou secularitzada el 1592 i convertida en col·legiata, estatus que encara manté amb un parèntesi entre els anys 1851 i 1884.

L'església actual, coneguda almenys des del segle XIV com la Seu, és la successora d'altres edificis anteriors, d'època romànica. El gruix de la seva obra es va fer en el decurs del segle XIV, tot i que en els segles següents va anar patint diverses incidències que van afectar l'edifici, com ara l'incendi el 1714 en el decurs de la guerra de Successió. És una església de tres naus, la central de grans dimensions i les laterals molt estretes, comunicades per un deambulatori que envolta el presbiteri. No té transsepte. En el mur perimetral, entre els contraforts, s'obren un seguit de capelles laterals. Malgrat els contratemps ocorreguts, encara conserva un valuós mobiliari.

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa La Seu de Manresa La Seu de Manresa La Seu de Manresa La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Decoració neogòtica al pòrtic de ponent (1915-34)
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Portal amb la reproducció del timpà romànic
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Timpà romànic
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Galeria romànica
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Galeria romànica (c1915)
Col·lecció particular
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Porta del claustre

Mobiliari del la Seu de Manresa

Retaule del Sant Esperit
Obra de Pere Serra (1393-94), amb Plany sobre Crist mort, de Lluís Borrassà (1410) procedent d'un altre retaule desaparegut

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Plany sobre Crist mort
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa

Retaule dels sants Nicolau i Miquel
Obra de Jaume Cabrera (1406). Peça recomposta amb compartiments d'un retaule de grans dimensions cremat parcialment el 1714

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Sant bisbe (segle XIV)
Afegit al retaule en la seva restauració
La Seu de Manresa
La Seu de Manresa
Miracle de sant Nicolau

Resurrecció de tres estudiants assassinats per un hostaler
La Seu de Manresa
Destrucció de l'arbre de Diana
Miracle del mont Gargano
Sant Miquel pesant les ànimes

Retaule de Sants Marc i Anià
Obra d'Arnau Bassa (1346)
Aquesta peça fou executada per a una capella del gremi de sabaters de la catedral de Barcelona. El 1437 aquest gremi va fer-se amb una nova capella de dimensions més grans i van encomanar un nou retaule a Bernat Martorell. El retaule de Bassa va venir poc després a Manresa. Ja al segle XX va passar a la Seu.

La Seu de Manresa
La Seu de Manresa