Comanda d'Avinyonet de Puigventós

Avinione / Avinyó / Sant Joan

(Avinyonet de Puigventós, Alt Empordà)

Comanda d'Avinyonet
Comanda d'Avinyonet

L’existència del castell d'Avinyó és documentada en el segle XII i la del senyoriu del mateix nom des del segle anterior. En el segle XIII castell d'Avinyonet (segons Joan Coromines, la forma diminutiva del nom no apareix fins el segle XIV) fou donat a l'orde de l'Hospital, hom coneix que el 1257 ja existia la casa hospitalera i que Gombau de Vallfort era el seu comanador.

Comanda d'Avinyonet
Castell i comanda d'Avinyonet

Després que l'Hospital va obtenir els béns del Temple aquest establiment fou unit amb l’antiga comanda templera de Castelló d'Empúries (al menys des del 1401). El 1469 també li fou annexada la comanda hospitalera de Sant Llorenç de les Arenes. A partir del segle XVI el lloc va caure en decadència i el comanador ja no residia a Avinyonet. La comanda, però, va perdurar fins el 1804.

La capella de la casa hospitalera era dedicada a sant Joan, es va refer totalment cap els segles XVI o XVII i el 1907 fou convertida en seu de l’ajuntament i després en biblioteca. L’església parroquial de Sant Esteve, a tocar del castell, es va modificar durant el segle XV, obra en la que hi van intervenir els hospitalers (1416) i que és ben fortificada. Del castell de la comanda, entre l’església de Sant Esteve i la de Sant Joan encara resten alguns murs.

Comanda d'Avinyonet
Comanda d'Avinyonet