Comanda de Castelló d'Empúries

Domus Templi Castilionis / Hospitalers de Castelló d'Empúries

(Castelló d'Empúries, Alt Empordà)

Can Saló

La primera notícia que fa referència a l’orde del Temple a Castelló és en una donació al seu favor efectuada l’any 1168 i on s’esmenta que en aquell moment els templers ja hi tenien altres propietats. No és fins el 1217 que es documenta una comanda en aquest indret, que estava situada en l’anomenat Puig de la Cavalleria o Puig de la Milícia, en aquell moment el comanador era Jofre Badat.

Quan l’orde fou extingit, el 1312, aquesta casa mantenia una economia sanejada, a partir d’aquell moment es va anar configurant la desaparició definitiva dels templers que a la Corona d’Aragó es va allargar en el temps fins la supressió i traspàs als hospitalers l’any 1317. El 1318 s’esmenta el primer comanador de l’Hospital, Pere de Vall. A finals del segle XIV la comanda hospitalera va patir un atac i saqueig, que la va deixar en força mal estat. Cap el 1401 les cases hospitaleres, de Castelló i Avinyonet s’havien unit i més endavant també s’hi van afegir les de Sant Llorenç de les Arenes i d’Aiguaviva.

Al segle XVIII la comanda de Castelló es trobava en decadència, a més les seves dependències van resultar afectades durant la guerra dels Segadors i destruïdes el 1655 en un setge. Malgrat tot, a finals del segle XVIII es va poder reedificar però al segle XIX va tornar a patir els efectes de la guerra, aquesta vegada amb la del Francès, mai es va recuperar i el 1825 va morir el darrer comanador, després va passar a mans particulars. A l’indret on era la comanda s’aixeca el casal de Can Saló una construcció moderna que conserva al costat nord algunes restes de l’edifici construït en el segle XVIII.

Restes del segle XVIII