Comanda d'Aiguaviva

El Temple / Santa Magdalena / Aguaviva / Militie de Aquaviva

(Aiguaviva, Gironès)

Comanda d'Aiguaviva
Comanda d'Aiguaviva

Els templers disposaven de diverses possessions a la rodalia d'Aiguaviva que administraven des de la casa i comanda del Temple, que s'hauria fundat a començament del segle XII. Era un establiment eminentment agrícola i disposava d'una capella dedicada a Santa Magdalena.

Comanda d'Aiguaviva
Comanda d'Aiguaviva

J. Miret esmenta el batlle Berenguer d'Arbós l'any 1192, personatge que el 1208 figura amb el títol de comanador. A partir del 1314 el lloc va passar a mans dels hospitalers, que el van mantenir fins a la desamortització, el 1835. Encara es conserva el gran casal d'època hospitalera, és una edificació del segle XVI, tot i que amb modificacions posteriors. El lloc és conegut com a casa del Temple i té adossada la capella de Santa Magdalena. A tocar de la casa hi ha les restes d'un monument funerari d'època romana.

Comanda d'Aiguaviva
Comanda d'Aiguaviva