Monestirs de
Catalunya

Benedictins

Monestir de Sant Martí de la Muga
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Boadella d'Empordà següent >
castellano - français
cercador contacte facebook

Alt Empordà

Aquest monestir de la Muga, o de Les Escaules és documentat des de l’època de Lluís el Pietós (814-840), quan el primer abat conegut d’aquesta casa, Adulf, va obtenir del rei un precepte de defensa i immunitat. Un altre precepte del seu successor, Carles el Calb (844) confirmava les seves quantioses propietats. Malgrat aquestes dades documentals, s’ha pensat que podria tractar-se d’una fundació força antiga, potser dels segles VIII o IX. La casa monàstica devia decaure amb rapidesa i el 899 s’esmenta com a cel·la depenent de la seu de Girona, el 982 figura encara com a monestir de Sant Martí de la Muga i una butlla del papa Silvestre II parla simplement d’una església.

Sant Martí de la Muga
La desapareguda església antiga
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1918)
Biblioteca de Catalunya


Sant Martí de la Muga
La desapareguda església antiga
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1918)
Biblioteca de Catalunya

Sant Martí de la Muga
L'església actual, aixecada en un altre indret


Sobre l’antic lloc del monestir es devia bastir una església romànica, d’una nau que va existir fins el seu enderroc total l’any 1923 i que és coneguda per fotografies. La nova església parroquial de Sant Martí, es va aixecar en un altre lloc, al nucli de les Escaules. També s’han relacionat amb l’establiment monàstic primitiu unes coves que podrien tractar-se d’ermitoris vinculats amb el monestir.

Les Escaules
Les Escaules


Bibliografia:
- ARNALL I JUAN, M. Josepa (1987). Notes i documents per a la història de Les Escaules. Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Núm. 20
- BADIA I HOMS, Joan (1989). Catalunya romànica. Vol. VIII. L’Empordà I. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
 

Situació:

Les Escaules (5) es troba a ponent de Pont de Molins

 

Baldiri B. - Juny de 2012