Cel·la de Sant Pau de la Calçada

Cella Sancti Pauli que dicunt Lirlir / Sancti Pauli de Calciata

(Figueres, Alt Empordà)

Sant Pau de la Calçada

Aquest lloc es troba esmentat en un precepte de Carles el Calb de l’any 844 dirigit a l’abat Adulf del monestir de Sant Martí de la Muga (o de les Escaules) on s’especifica la seva condició de “cel·la” i que era una possessió de Sant Martí.

Es torna a trobar l'any 990 en un document del papa Joan XV, que en fa referència indirecta i sense especificar la seva condició. El 1176 era propietat de la canònica de Santa Maria de Vilabertran, segons un document signat per Alfons I on consta amb el nom de Sancti Pauli de Calciata. En el segle XIII figura amb la condició de parròquia, el 1421 l'església va quedar afectada per una riuada i es va refer més endavant, ara és una capella situada en el recinte del Mas de Santpau. Es conserva la capella medieval, amb modificacions.

Torre del Mas Santpau
L'Aplec de Sant Pau de la Calçada