Monestir de la Mare de Déu del Carme de Vilafranca

Carmelites calçades de Vilafranca

(Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

El Carme de Vilafranca
L'actual monestir, fora del nucli urbà, al nord

El monestir de monges carmelites calçades fou fundat a Vilafranca el 1642 a iniciativa de fra Martin Román, en unes cases donades per Isabel d'Aiguaviva. Era situat al centre de la ciutat, entre els carrers de la Font, del Carme i de Puigmoltó, l'església es va consagrar el 1643.

Fornícula de l'antic monestir, al nucli antic de Vilafranca

Sabem que el 1649 dues de les monges de Vilafranca es van traslladar a Barcelona per fundar el monestir de Nostra Senyora de l'Encarnació, i que el 1680 monges d’aquesta casa també van participar en la fundació del monestir de la Presentació de Valls. El 1805 s'hi feien obres de restauració i el 1808 la invasió napoleònica va obligar l'abandó del lloc, però la comunitat va retornar l'any següent. El 1812 altre cop les monges es veieren obligades a fugir, aquest cop per un període de tres anys. Encara van patir més infortunis l’any 1835 quan el monestir fou incendiat i la comunitat es dispersà. L'edifici va passar a mans municipals, el 1848 fou destruït. Pel primer terç del segle XX es restaurà de nou, però fou saquejat i enderrocat el 1936. Un cop van poder tornar a Vilafranca, van passar per diversos llocs i ara el monestir és fora de la ciutat, a la carretera de Pontons.