Monestirs de
Catalunya

Carmelites calçades

Monestir de l'Encarnació
< anterior Inici Catalunya Barcelonès Barcelona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Barcelona

El monestir de carmelites calçades no es va fundar a Barcelona fins el segle XVII. Això es va aconseguir gràcies a la iniciativa de fra Martí Roman i l’indispensable ajut econòmic d’Isabel Terré. Aquesta dama va fer una donació a benefici de la fundació el 1646, operació que es va veure incrementada amb les d'altres benefactors. El 1645 el Consell de Cent ja havia autoritzat l’establiment de les monges a la ciutat, el 1646 van obtenir la butlla fundacional del papa Innocenci X, i el 1648 ho va fer el bisbe de la ciutat.

L'Encarnació
Lloc on es trobava el monestir
(Hospital / Riera Baixa)


Es van comprar unes casetes al carrer de l’Hospital a l’altura del carrer de la Riera Baixa, on va començar la construcció dels edificis Monestiruals. Mentre, es van enviar les primeres monges al monestir de Vilafranca per la seva preparació. El monestir es va poder inaugurar el 1649, amb l’església en construcció, aquesta no es va poder consagrar fins el 1674. El monestir de l’Encarnació va participar en la fundació de la Presentació de Valls (1680) i el de la Presentació de Vic (1683).

El 1707 el monestir fou bombardejat i les monges es refugiaren al de Montsió. El 1714 i el 1814, la comunitat va deixar altre cop l’establiment en aquest darrer cop el refugi fou el monestir de Valls. Una situació similar es va tornar a produir el 1823-25.

L'Encarnació
Planta del monestir de l'Encarnació, el 1858
Segons Miquel Garriga i Roca. "Quarterons", núm. 94 (detall)
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona

L'Encarnació L'Encarnació
Superposició del monestir amb el plànol actual de la zona

L’església es trobava en estat de ruïna i es va enderrocar el 1830, començant immediatament la construcció d’una nova. Fou exclaustrat entre el 1835-1844. El 1858 es va procedir a l’enderroc degut a mal estat de conservació. El 1876 posaren a la venda l'edifici per aixecar-ne un de nou. El 1884 es van traslladar al carrer Déu i Mata en un edifici que ja ha desaparegut. Ara són en un lloc proper al monestir de Pedralbes.

L'Encarnació
L'actual monestir, a Pedralbes

L'Encarnació
El monestir de Déu i Mata, a la Setmana Tràgica (1909)
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes


Bibliografia:
- Antonio Paulí. El monasterio de “la Encarnación” MM. Carmelitas de Barcelona. Barcelona, 1951
- Pau M. Casadevall. Els carmelites a Barcelona, 1292-1992. Ed. Claret. Barcelona, 1997

 

Situació:

El monestir de l'Encarnació era al carrer de l'Hospital, entre els carrers de la Cadena (rambla del Raval), Bernardí Martorell i Sant Rafael
 

 

El monestir actual >


 

Situació del monestir a la Barcelona
de començament del segle XVIII

L'Encarnació

Baldiri B. - Abril de 2006 / Actualitzat juliol de 2018