Cartoixa de la Inmaculada Concepción

Cartuja Baja

(Saragossa, Saragossa)

Porteria

La cartoixa de la Inmaculada Concepción de Saragossa fou fundada a iniciativa del noble Alonso de Funes y de Villalpando i la seva esposa Jerónima Zaporta, segons un testament signat pel primer, el 1629. El 1630 va morir el fundador i el 1634 la seva vídua, va prendre protagonisme en la iniciativa i va formalitzar amb els cartoixans aquella fundació.

Església

L'establiment inicial es va fer a Alcanyís, el 1639, però a causa de la guerra dels Segadors, els cartoixans van abandonar el lloc poc després. Les relacions entre la vídua i l'orde de la Cartoixa no foren cordials arran de la dilació en formalitzar la fundació en el nou lloc triat el 1663, prop de Saragossa. Finalment, un ultimàtum de la fundadora va fer que immediatament després de la seva mort, els cartoixans es veiessin obligats a començar les obres per no perdre el llegat. Aquestes obres es van allargar en el temps i no fou fins al 1674 que hi van poder entrar els primers membres de la comunitat, fins aquell moment aixoplugats en construccions provisionals.

L'església es va aixecar entre el 1700 i 1718, però a mitjan segle XVIII encara no havien acabat de completar la construcció de la gran cartoixa projectada. El 1808, amb la guerra del Francès, la comunitat es va dispersar i el lloc fou saquejat. Més endavant van patir una nova exclaustració amb motiu del Trienni Liberal (1820-23) i finalment el 1835 el lloc fou abandonat definitivament a causa de la desamortització. Els edificis de la cartoixa foren venuts a diferents propietaris i es va colonitzar, obrint carrers, adaptant les cel·les com a habitatges i formant un nucli de població conegut com a Cartuja Baja.

Claustre gran
L'església des del claustre gran