Monestir de Santa Teresa de Jesús de Palma

Les Tereses

(Palma / Ciutat de Mallorca, Illes Balears)

Santa Teresa de Jesús de Palma

L'origen del monestir de les carmelites descalces de Palma cal cercar-lo en una reduïda comunitat de dones, o beateri, formada al voltant d'Elionor Ortiz, del tercer orde carmelità. La fama de santedat que va sorgir al voltant d'Elionor va arribar a les autoritats i aquesta els va manifestar la seva voluntat de fundar una casa a la ciutat, donant així pas al procés d'obtenir les autoritzacions pertinents.

El germà d’Elionor va intervenir en l’afer oferint el terreny per aixecar el monestir, alhora que intercedia davant el rei, de qui va obtenir el seu vistiplau. Les dificultats van sorgir del propi orde del Carme Descalç que no ho veia bé, per no disposar en aquell moment de cap casa a l’illa, malgrat tot, el 1617 el bisbe de Toledo va autoritzar la fundació i el trasllat de tres monges des de Guadalajara. Mentrestant, el beateri inicial s’havia traslladat a unes cases on el 1616 el bisbe hi va beneir una església dedicada a la llavors beata Teresa de Jesús. El 1617 van arribar les monges de la Península, una de les quals fou elegida priora del monestir.

La duresa de la vida conventual fou un inconvenient per Elionor, delicada de salut, i es va veure obligada a deixar la comunitat el que de retruc va provocar la retirada del suport de la seva família al nou monestir, la fama de santedat no la va abandonar, i a la seva mort (1650) fou enterrada al convent del Carme, quan aquest es va enderrocar després de la desamortització, les seves restes van anar a la catedral i el 1909 a aquest monestir de Santa Teresa. Que Elionor no ingressés al monestir va significar un entrebanc pel seu desenvolupament, malgrat tot, la comunitat va poder adquirir altres finques per poder començar les obres del monestir i els annexos corresponents. La construcció de l'església va començar el 1624 i fou beneïda el 1637.

Il·lustració de Die Balearen (1897)