Convent de San Agustín Extramuros de Madrigal
Agustins calçats de Madrigal
(Madrigal de las Altas Torres, Àvila)
Els agustins van arribar a Madrigal el 1541 després que els fou cedit l’antic monestir de Nuestra Señora de Gracia, donació efectuada per les monges del mateix ordre que s’havien traslladat des d’aquest indret, extramurs, a l’interior de la ciutat, per ocupar l’antiga residència reial.
Les monges havien deixat un monestir amb deficiències pel que fa a la conservació, i això va obligar a fer obres d’adaptació i ampliació, a més de proveir-lo del mobiliari pertinent. El 1590 es va engegar la pràctica reconstrucció total del convent, obra impulsada i finançada pel cardenal Gaspar de Quiroga (1512-1594), que, a la seva mort, fou enterrat en el monestir.
El segle XIX va portar els infortunis propis de l’època: durant la guerra del Francès, el convent fou exclaustrat, ocupat i va resultar malmès, després vindria la supressió i venda de les propietats, el 1844 se subhastava el mateix convent i aquell any ja patia greus desperfectes, situació que es va agreujar amb el pas del temps, el 1886 hi havia una farinera. Ara està en ruïnes.
- BENÍTEZ, Jesús Miguel (2004). Agustinas de Madrigal de las Altas Torres del siglo XIV al XVII. La clausura femenina en España. Actas del Simposium (I). Ediciones Escurialenses
- GASCÓN BERNAL, Jesús (2006). Estudio histórico del convento agustino extramuros de Madrigal de las Altas Torres y la intervención clasicista del arquitecto Juan del Ribero Rada. Tesi doctoral. U. Politécnica de Madrid