Convent de Santo Domingo de Piedrahíta

Dominics de Piedrahíta

(Piedrahíta, Àvila)

Santo Domingo de Piedrahíta

Aquesta casa dominica fou fundada el 1371 gràcies a Hernando Álvarez de Toledo i la seva esposa Leonor de Ayala, senyors de Valcornejo. Amb l’autorització del papa Gregori XI i el bisbe de la diòcesi d’Àvila, es va aixecar el convent i l’església d'aquest, al presbiteri de la qual es van situar els sepulcres dels fundadors i altres membres de la noblesa, els Álvarez de Toledo es troben a l’origen del ducat d'Alba, família que tenia una de les seves residències a Piedrahíta.

El conjunt conventual va quedar molt afectat per l’incendi que va patir l’any 1657 i que va obligar a una àmplia reconstrucció. Ja en el segle XIX, la casa fou víctima de l’arribada dels francesos i el 1812 va explotar un polvorí que s’havia emmagatzemat en aquest indret, els frares van poder tornar i treballar en la seva recuperació, però finalment el convent fou suprimit amb la desamortització. Posteriorment, es va convertir en cementiri i alguna dependència va mantenir activitat industrial. La part més ben conservada és la capçalera de l’església.

Façana amb l'escut del ducat d'Alba