Monestirs
Monestirs de
Castella i Lleó
Convent de Santa María de los Valles
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Burgos següent >
castellano
cercador contacte facebook

Burgos

No son clares les dades existents sobre la fundació d'aquest monestir, però sembla que ja existia l'any 1434. El 1471 hi consta una comunitat de 14 membres i el 1606, de 25. Aquí es venerava la imatge de Nuestra Señora de los Valles, objecte de molta devoció pels fidels.

Santa María de los Valles
Santa María de los Valles, a Torresandino

Carmelites
calçats
 

En una visita efectuada a la casa l’any 1632, es va fer constar que els monjos havien d’estar-se al convent i esmentava que la majoria de frares moria fora dels seus murs. El 1640 es va incendiar l’església i es va perdre el seu mobiliari. El 1681 una nova visita instava la comunitat a complir amb els seus deures i fins i tot els prohibia que visitessin les monges de Tórtoles, si no era per confessar i predicar. Poc després (1687) es comprovava la intolerable relaxació dels costums, sobretot en pel que feia a les sortides de la casa, vestimenta i comportament, a més d’ordenar que els diners havien de desar-se en la caixa de tres claus.

Santa María de los Valles
Santa María de los Valles

En ple segle XVII rebé en testament la jurisdicció sobre algunes poblacions veïnes, cosa gens habitual a l’època. Amb el segle XVIII la vida conventual sembla redreçar-se i es normalitzaren els costums de la casa; el 1771 la comunitat tenia 23 membres i el 1803 només 11. Durant el segle XVIII consten diverses adquisicions de mobiliari per a l’església que s’havia cremat.

El El segle XIX va patir els efectes de la Guerra del Francès, quan la comunitat va veure’s en l’obligació de vendre algunes propietats per atendre les seves necessitats. Més endavant va arribar la desamortització, i el lloc va passar a mans particulars i començava la seva ruïna.

Santa María de los Valles
Santa María de los Valles

Bibliografia:
- TIRON, Abate. Historia y trajes de las órdenes religiosas. Tomo II. Barcelona: Dr. Martí y Artigas, 1854
- VELASCO BAYON, Balbino. Historia del Carmelo español. Vol. 1, 2 i 3. Roma: Institutum Carmelitanum. 1990-1994
 

Situació:

S'hi va des de Torresandino per una pista en direcció ponent

 
Baldiri B. - Agost de 2011