Castella i Lleó
Monestir de Santa Clara de Carrión de los Condes
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència

Hi ha una tradició que ens explica que el monestir de Santa Clara de Carrión fou fundat l’any 1231 per unes deixebles de santa Clara d’Assís en ocasió d’un peregrinatge a Santiago de Compostel·la. Aquella primera fundació s’hauria fet al beateri de Santa María del Páramo, situat a les rodalies de la ciutat.

El 1255 el papa Alexandre IV (1254-61) va autoritzar el trasllat d’aquella comunitat a un lloc més adequat i proper a la població. Mencía López de Haro, neboda de Ferran III de Castella es va encarregar de facilitar aquell trasllat fent-se càrrec, com a protectora del cenobi, de la compra d’una antiga església i adaptar-la per a la comunitat de clarisses. Una butlla del papa Climent IV, del 1266, donava el vist-i-plau al trasllat definitiu.

Santa Clara de Carrión
Santa Clara

Clarisses

Interior de l'església

Aquest establiment va gaudir de la protecció de la noblesa i això va facilitar el seu desenvolupament; va tenir èpoques de prosperitat el que va permetre de refer en diferents ocasions les dependències monàstiques; l’església és de començament del segle XVII i el retaule major és de la mateixa època.

Porxo del monestir

El segle XIX va portar esdeveniments adversos, des de la Guerra del Francès, quan el lloc fou espoliat, fins l’exclaustració que va deixar la casa sense les rendes que permetien la seva existència; entre els anys 1868 i 1870 les monges van veure’s obligades a deixar el convent i es refugiaren al monestir del mateix orde a Astudillo. Els edificis que composen el monestir han estat restaurats en els darrers anys. Tot i les curts episodis en que el lloc va quedar sense monges, el monestir ha mantingut una ocupació pràcticament continua el que ha facilitat la conservació de bona part del seu patrimoni material.

Portal del monestir

A llevant del centre urbà de Carrión de los Condes