Església monàstica de San Vicente de Cervera

Cueva de los Moros / Cervaria

(Cervera de Pisuerga, Palència)

San Vicente de Cervera

Dins el terme de Cervera de Pisuerga (Palència) i al sud-est del centre urbà, relativament a prop del riu que li dona el nom, es conserven les notables restes d’una capella que té la particularitat de no estar construïda a la manera tradicional, sinó que està íntegrament excavada en una roca que emergeix sobre el terreny. És un edifici monolític amb diverses obertures i espais interiors, tot i que antigament tenia altres elements o dependències construïdes, adossades al penyal.

També té una necròpolis adjacent, amb tombes antropomorfes que s’ha pogut datar entre els segles VIII i X, immediatament posterior a la recuperació del territori després de la breu ocupació sarraïna que hauria administrat aquest territori. Aquesta mena de construccions no són estranyes i hi ha altres exemples a la rodalia, segurament amb precedents antics de caràcter eremític. No es disposa de documentació directa que pugui aportar coneixements de l’establiment religiós, només que el 818, a Cervaria hi havia un monestir. Per un altre costat, la distribució interior de l’excavació deixa prou clara la seva ocupació com a monestir, o cel·la monàstica, amb separació d’espais per als monjos i per als fidels. Es coneix també la seva advocació, ja que encara en el segle XIX hi havia una ermita dedicada a sant Vicenç, una advocació d’arrels molt antigues que, fins i tot, fan pensar en alguna mena d’ocupació precedent.