Castella i Lleó
Monestir de Santa Eufemia de Cozuelos
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència

Hom té constància de l’existència en aquest lloc d’una comunitat monàstica ja a mitjan del segle X. Més endavant, Alfons VIII (rei de Castella entre 1158 i 1214) va donar el 1186 el lloc al mestre de l’orde de Sant Jaume, Sancho Fernández de Lemus. Tot i no tractar-se d’un establiment netament femení, la mateixa estructura organitzativa de l’orde, on els seus membres podien casar-se, feia que existissin vídues de cavallers de l’orde i altres dones que voldrien residir en comunitat. Pensant en les dones i filles dels cavallers es va dur endavant una política d’establiment de cases femenines.

Santa Eufemia de Cozuelos

Sant Jaume
de l'Espasa

Porta de la nau lateral
Inscripció commemorativa del trasllat
de les restes de Sança Alfons

A Santa Eufemia s’hi va establir una comunitat masculina i no és fins el 1195 que hi consta que el centre monàstic era doble, és a dir ocupat per monjos i monges, amb dues comunitats dirigides per un comanador l’una, i per una comanadora l’altra.

Portada lateral, al creuer
Portada latera

Portada latera
Portada latera
Finestra del creuer
Portada latera
Portada latera

El segle XIII coincideix amb una època d’esplendor per a l’establiment, amb un notable increment de les seves possessions. En aquest sentit, el 1270 va ingressar al monestir Sança Alfons de Lleó, filla d’Alfons IX de Lleó (1188-1230), que li va fer una important donació en forma de drets i rendes. Va morir aquí aquell mateix any, en olor de santedat.

Transsepte
Capçalera

Finestra de l'absis lateral
Finestral de l'absis central

El segle XIV es pot considerar com de manteniment de l’estat de coses, pràcticament no es detecten noves donacions ni adquisicions. Seguidament va començar la seva decadència; a mitjan del segle XV es van fer alguns passos per aconseguir el seu trasllat, cosa que s’aconseguí el 1486 per mitjà d’una butlla papal. Aquell trasllat no es faria fins més tard, el 1502, deixant el lloc sense comunitat que l’ocupés, les monges de Santa Eufemia es van traslladar al convent de Toledo. El 1608 es va traslladar el cos de Sança, també a Toledo.

Nau central
Presbiteri

El lloc fou venut pel mateix orde de Sant Jaume abans de la desamortització i actualment es conserva una esplèndida església i altres dependències ara dedicades a hostatgeria. El claustre va desaparèixer a començament del segle XIX, a l’interior de l’església es conserven alguns elements d’aquella dependència.

Capitells interiors
Home lluitant amb un lleó