Monestirs
Monestirs de
Galícia
Monestir de San Paio de Antealtares
< anterior Inici Espanya Galícia La Corunya següent >
castellano
cercador contacte facebook

La Corunya
Monestirs de Santiago de Compostel·la

San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares

Benedictins
Benedictines


 

Aquest monestir benedictí té el seu origen en el culte que es va desenvolupar a Santiago a partir de l’any 814 amb el descobriment de la tomba de sant Jaume. En el mateix moment o poc després que Alfons II aixequés la primera església sobre la tomba del sant, cap el 820, també es va bastir una església monàstica on una comunitat sota la direcció de l’abat Ildefred s’encarregaria del culte. Per la seva situació aquesta casa seria coneguda amb el nom d’Antealtares i estava sota l’advocació de San Pedro.


San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares

L’any 997 la ciutat i les esglésies foren destruïdes per una ràtzia d’Almansor, cosa que va obligar al bisbe Pedro de Mezonzo a la seva reconstrucció, alhora que va impulsar la introducció de clergues que anirien prenent protagonisme a la comunitat d’Antealtares. L’any 1075 el bisbe Diego Peláez va començar la construcció d’una nova església de grans dimensions que pogués donar cabuda al flux de pelegrins, això va representar l’enderroc del monestir d’Antealtares, per aquest motiu el 1077 es va signar la coneguda Concòrdia d’Antealtares, on l’abat i el bisbe van acordar les condicions d’ús dels nous espais que s’estaven aixecant. En el document consta que en aquell moment la casa d’Antealtares es regia per la Regla de Sant Benet. El 1095 el papa Urbà II va autoritzar el trasllat de la seu episcopal d’Iria a Santiago, organitzant definitivament el capítol catedralici, fet que va actuar en detriment del protagonisme de la comunitat benedictina.

San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares

El monestir va canviar la seva antiga advocació per la de San Paio (sant Pelagi) en un moment indeterminat a començament del segle XII. Durant el segle XIII els benedictins van cedir els terrenys del seu monestir per ampliar la catedral i van començar la construcció d’un nou establiment separat d’aquella església per l’actual plaça de Quintana, antic cementiri. A finals del segle XV aquesta casa va viure canvis a causa de la reforma observant que va afectar el món monàstic de l’època, el resultat fou que les comunitats de San Paio de Antealtares, molt deteriorada, i la de San Pedro de Fóra (una altra casa benedictina de la ciutat) es van traslladar a una tercera casa benedictina de Santiago: San Martiño Pinario, fet que es va materialitzar l’any 1495.

San Paio de Antealtares
Armari de relíquies

D’altra banda, a la mateixa època també es reformaven les cases benedictines femenines de Galícia que passaven per hores baixes. Hom va pensar en reunir aquelles comunitats a l’antic monestir d’Antealtares, rescindint per això l’acord per establir-hi un col·legi. L’actuació es va concretar el 1499 traslladant per força les monges des dels diferents monestirs, alhora que es reformaven els seus costums fent-los molt més estrictes, el que va provocar l’oposició de moltes de les monges. La nova casa va mantenir els dominis sobre els béns d’una quinzena de monestirs suprimits, escampats per tot Galícia.

San Paio de Antealtares
Cor
San Paio de Antealtares
Cor

San Paio de Antealtares
Retaule de la Mare de Déu de la O (segle XVII)
San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares
San Paio de Antealtares

Bibliografia:
- FREIRE CAMANIEL, José (1998). El monacato gallego en la alta edad media. La Corunya: Fund. Pedro Barrié de la Maza
- PÉREZ RODRÍGUEZ, Francisco Javier (2008). Mosteiros de Galicia na Idade Media. Ourense: Deputación Provincial de Ourense, 2008
- VILLAMIL, Xesús (2000). San Paio de Antealtares. Xunta de Galicia
 

Situació:

Al costat de la catedral de Santiago


San Paio de Antealtares

Baldiri B. - Agost de 2013