La Rioja
Catedral de Santo Domingo de la Calzada

Catedral de Santo Domingo de La Calzada
Catedral de Santo Domingo

Canonges

Antecedents

L’origen de l’actual catedral de Santo Domingo de La Calzada cal cercar-lo en el propi sant Domènec de la Calzada, que va morir en aquesta ciutat el 1109. Aquest sant personatge va aixecar una església en el mateix lloc on ara s’aixeca la catedral. Aquella església es va acabar poc abans de la seva mort i fou consagrada pel bisbe Pedro de Calahorra, el 1106.

Campanar del segle XVIII

Capçalera romànica de la catedral

La canònica

Hom té coneixement de la existència d’una canònica en aquesta església, tot fa pensar que aquesta es va instituir en la primera meitat del segle XII. El 1158 el bisbe de Calahorra, Rodrigo de Cascante, va iniciar la construcció d’una nova església amb la particularitat de que el nou edifici hauria d’englobar al seu interior la tomba del sant. Aquest nou edifici ja s’utilitzaria el 1180. El darrer bisbe de Calahorra va reorganitzar la col·legiata en 1223.

La nau central

La catedral

Per motius de seguretat el papa Gregori IX va ordenar en 1228 el trasllat de la diòcesi de Calahorra a Santo Domingo de La Calzada, amb la lògica oposició dels primers, el que va acabar finalment mantenint la diòcesi amb dues seus: la de Calahorra i la de Santo Domingo de La Calzada. A partir de l’any 1250 els drets sobre la vila de Santo Domingo van passar de la canònica a la corona, amb la corresponent pèrdua de poder. És de suposar que des d’aquella època la canònica va passar a ser de tipus catedralici.

La capella major

El creuer

L’edifici

L’església de la catedral és la que es va començar a construir el 1158. D’aquella època és la capçalera actual, amb algunes capelles radials afegides posteriorment. El gruix de les naus de l’església es van fer a finals del segle XIII i començament del segle XIV. Més endavant es van anar aixecant altres dependències com ara el claustre i la sala capitular. Més endavant es van anar fent afegits i reparacions entre les que cal esmentar la torre campanar (1762-1766), separada del cos de l’edifici.

La zona del presbiteri

Decoració vegetal del presbiteri

El mobiliari

La catedral conserva un important conjunt d’obres que es van anar aplegant en el decurs dels anys: la Tomba del sant (de començament del segle XVI), el Retaule major, obra de Damià Forment (1537) i el Cadirat del cor (1521-27), entre molts altres.

El rerecor

Detall de la reixa (s. XVI) de la capella de la Magdalena