Normandia
Abadia de Fontenelle. Saint-Wandrille
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

L’abadia de Fontenelle fou fundada l’any 649 per sant Vandregisil (Wandrille), a instàncies de sant Audoè (c600-684, més conegut com Ouen) bisbe de Rouen. El fundador fou el seu primer abat fins el 668, data de la seva mort. Gràcies al suport rebut en època merovíngia va esdevenir un centre molt actiu arribant a acumular un important patrimoni, aquesta situació va canviar amb l’arribada dels carolingis i cal esperar fins a començament del segle IX, en època de Carlemany, per tornar a rebre el suport reial. L’any 807 li fou lliurada l’abadia de Saint-Germer-de-Fly (Oise). En aquesta època també es restaurà l’observança que s’havia relaxat des de mitjan segle VIII. Cap el 852, Fontenelle va caure víctima de les incursions dels normands que portaven anys afectant la regió i finalment la comunitat es va veure obligada a abandonar el monestir i refugiar-se temporalment a Saint-Josse, prop de Boulogne (Pas de Calais), emportant-se també les relíquies dels sants Vandregisil i Ansbert (també abat d’aquesta casa), que el 944 es van traslladar a l’abadia de Sant Pere de Gant (Sint-Pietersabdij, Flandes Oriental).

Saint-Wandrille
Ruïnes de l'església de l'abadia de Saint-Wandrille

Saint-Wandrille

Saint-Wandrille
L'abadia de Saint-Wandrille
Dibuix de Louis Boudan, 1702
Bibliothèque nationale de France

Fou des d’aquella abadia flamenca que es va restaurar Fontenelle; el 960 Maynard, monjo de Sant Pere de Gant, va obtenir del duc Ricard I de Normandia l’antiga abadia destruïda i començà a aixecar de nou l’església on hi va introduir una comunitat vinguda també de Gant. El 965, Maynard va deixar Fontenelle per anar a l’abadia de Mont-Saint-Michel (Manche) el que va significar l’aturada de la restauració fins que el 1008 l’abat Gerard va reprendre la reconstrucció i va impulsar el seu desenvolupament. Sota la runa de l’església de Saint-Pierre hom va trobar els enterraments de sant Vandregisil i sant Ansbert, buits, i el del bisbe sant Vulfran de Sens del que encara es conservaven les restes que foren dignificades i venerades, el que va ajudar al desenvolupament del monestir. El 1031 es va consagrar la nova església que va perdre la dedicació a sant Pere per agafar la de Saint-Wandrille. El 1035 aquesta casa va contribuir a la restauració de l’abadia de Saint-Pierre-des-Préaux (Eure) i el 1050 la de Notre-Dame de Grestain (també a l’Eure). En el segle XII les possessions de Fontenelle s’estenien per tota la Normandia, també fora del ducat i per Anglaterra.

Saint-Wandrille
Sant Vandregisil, el fundador i primer abat
Dibuix de Hans Burgkmair
Collection BIU Santé - Open Licence

El 1248 un incendi va destruir l’església abacial i va obligar a la seva reconstrucció, obra que es va allargar durant anys, gairebé un segle. Després encara va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys (primera meitat del segle XV). A començament del segle XVI la casa va començar a estar regida per abats comendataris. El 1562 el monestir resultà saquejat pels hugonots durant les guerres de Religió. El 1631 va caure la gran torre de l’església, la que s’havia aixecat feia tres-cents anys, causant importants destrosses a la resta de l’edifici. Aquest fet va facilitar l’arribada de la congregació de Saint-Maur (1636) amb molta vitalitat, que s’encarregà de la reconstrucció de les diverses dependències monàstiques alhora que impulsava l’estudi i la renovació de l’observança dels monjos de la comunitat.

Saint-Wandrille

Saint-Wandrille
Restes de la nau i monestir d'època maurina

El 1790 va acabar la vida monàstica amb la supressió de l’abadia a causa de la Revolució. El lloc fou venut i va començar la seva destrucció fins que el 1863 es va destinar a residència. El 1894 la diòcesi de Rouen va impulsar la restauració monàstica amb l’arribada d’una nova comunitat que encara es manté tot i els episodis d’exclaustració i guerres que va patir durant el segle XX. Es conserven les ruïnes l’antiga església abacial, el claustre i el refetor antics, a banda de construccions d’època maurina. L’actual església és de nova factura, aprofitant estructures d’un antiga construcció agrícola.

Saint-Wandrille
Gravat del Monasticon Gallicanum