Monestirs
Monestirs de
Normandia
Abadia de Notre-Dame d’Hambye
< anterior Inici França Normandia Manche següent >
castellano
cercador contacte facebook

Manche

El monestir es va fundar gràcies a la iniciativa del baró d’Hambye i amb la col·laboració del bisbe de Coutances. El 1147 hi va arribar la primera comunitat procedent de l’abadia de Tiron (Eure i Loir), lloc on s’havia format la congregació benedictina, o més aviat orde, que portava aquest nom. La pertinença i dependència d’aquesta casa a l’orde de Tiron no va tenir continuïtat i l’abadia d’Hambye no figura a la documentació de la casa mare, al contrari, hom considera Hambye com el cap d’una petita congregació amb algunes cases dependents, el cert és que fou un establiment independent.

Hambye
Abadia d'Hambye


Tiron


Benedictins 

Hambye
Hambye. Porteria

Hambye
Hambye. L'església


Durant el segles XII i XIII va aplegar un important patrimoni, amb diverses possessions, entre altres algunes abadies a la Normandia (Notre-Dame de Valmont) i les illes Britàniques, a més de priorats i simples esglésies. Al segle XIII va gaudir d’un període de màxim apogeu, malgrat això hi ha constància de problemes pel que fa al seguiment de la regla i costums de la casa. No va patir de manera directa els efectes de la guerra dels Cent Anys. Al segle XVI va passar a estar dirigida per abats comendataris. La comunitat no va acceptar la reforma ni integrar-se a la congregació de Saint-Maur. Es va anar extingint poc a poc i el 1758 només hi havia un monjo. Quan va arribar la Revolució ja no tenia comunitat, l’església fou venuda el 1810 i fou víctima del saqueig i destrucció. El 1860 va començar la protecció del lloc i amb el pas dels anys es van anar consolidant les ruïnes i excavant.

Hambye
Hambye. L'església


De l’església, actualment només es conserva la seva estructura, una construcció que cal situar en la seva major part a la primera meitat del segle XIII. Es conserva en bon estat la sala capitular gòtica, de dues naus, a més d’altres dependències distribuïdes al voltant del claustre, del que pràcticament només en resta l’espai.

Hambye
Hambye. L'església

Hambye
Hambye. L'església


Hambye
Hambye. L'església

Hambye
Hambye. L'església

Hambye
Hambye. Amb el claustre en primer terme


Hambye
Hambye

Hambye
Hambye. Sala capitular

Hambye
Hambye. Sala capitular


Hambye
Hambye. Locutori

Hambye
Hambye. Escriptori

Hambye
Hambye


Bibliografia:
- HÉLIOT, Pierre (1975). Le chevet de l'abbatiale d'Hambye. Annales de Normandie, 25e année n°1
- JOYEUX, Guylaine (2003). L’abbaye de Hambye. Cully: Orep Ed.

 


Situació:

L'abadia d'Hambye (7) es troba al sud d'aquesta població, entre Saint-Lô i Avranches

Baldiri B. - Febrer de 2015