Priorat i abadia de Lancharre
Notre-Dame de Lancharre / Encheria / Lencherria

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

Els orígens d’aquest modest priorat són força desconeguts. L’historiador Courtépée va situar la seva fundació en el segle XI a més d’atribuir-la als senyors de Brancion, extrems que no s’han pogut confirmar. També s’ha dit que inicialment es tractava d’una comunitat canonical que més endavant va abraçar la Regla de Sant Benet. Hom sap que es tractava d’una comunitat de dames de la noblesa, que no depenien de cap monestir i que els seus costums eren molt menys estrictes que a altres comunitats. Tenia dos priorats que hi depenien: La Chaux i Puley. Inicialment disposaven d’una petita església de tres naus amb transsepte i un únic absis, edifici que s’ha situat cronològicament en el segle XI. Al segle XIII, potser quan va esdevenir una casa benedictina, l’església es va ampliar renovant-la completament, el primer absis va esdevenir el lateral d’un conjunt de tres. És en aquest segle que es té coneixement de documentació que fa referència al priorat. El 1236 hom troba el nom de la primera priora coneguda: Wuillelma.

Lancharre
Priorat de Lancharre

Canongesses ?

Benedictines

Lancharre

Lancharre
L'absis i el transsepte

A l’època del mandat de la priora Marie de Blé (1611-1662) la casa va fer un gir important, a començament de segle es trobava en decadència i va haver de reformar el priorat. D’una banda va annexionar la comunitat de Puley, després es va traslladar a Chalon-sur-Saône i finalment hom va adoptar una regla més estricta, no sense l’oposició d’una part de les monges. La incorporació del priorat de Puley amb aquest es va formalitzar el 1615, en aquell moment Puley es trobava en molt mal estat i inhabitable. El trasllat a Chalon es va efectuar el 1626, quan les monges van passar a ocupar una casa de l’antiga comanda del Temple a la riba del Saona, després es va edificar una església i els espais conventuals.

El 1666 Marie de Blé va rebre el títol d’abadessa i en endavant l’antic priorat va esdevenir una abadia. El redreçament de la vida comunitària fou important i fins i tot va poder contribuir a la reforma d’altres cases petites, com la de les benedictines de Le Villars (Saona i Loira). El 1789 fou designada la darrera abadessa, poc després el monestir seria suprimit, la comunitat es va dispersar, va passar a mans de particulars i va canviar d’ús. Pel que fa al primer priorat a Lancharre, només en resta la capçalera de l’església romànica, les naus foren enderrocades al segle XIX a causa del perill d’esfondrament. A l’interior es conserva una àmplia col·lecció de làpides sepulcrals medievals.

Lancharre
El transsepte, ara la nau de l'església